1800 katonát vezényelnek Röszkéről a horvát határhoz

menekültek röszke kerítés autó
Röszke, 2015. szeptember 15. Rendőrök az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Hétvégére már 1800 katona teljesít szolgálatot a horvát–magyar határon - jelentette be Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója. Ugyanitt már éjfél óta épül a kerítés, estére 41 kilométerrel akarnak elkészülni. 
Vágólapra másolva!

Áttelepítik a horvát határhoz az eddig Röszkén szolgálatot teljesítő katonákat és rendőröket – jelentette be Kovács Zoltán. A kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó is elutazik Csongrád megyéből, mostantól valószínűleg Mohácson fogják tájékoztatni a sajtót a menekülthelyzetről.

A horvát határon is épül már a kerítés Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 41 kilométer

Bakondi György elmondta: már

az éjszaka megkezdődött a határzár építése a horvát szakaszon,

összesen 41 kilométer kerítést terveznek. A terepviszonyokra való tekintettel valószínűleg ez nem egybefüggő lesz, de többet csak a helyszíni szemle után tudnak mondani.

Jelenleg hatszáz katona tartózkodik a horvát határszakaszon, de még pénteken további ötszázat, a hétvégéig pedig még hétszázat vezényelnek a térségbe. Ez azt jelenti, hogy

összesen 1800 katona dolgozik majd a határzáron. Velük együtt a rendőrök többségét is oda küldik Röszkéről.

Menekültek a horvát határon. Kovács Zoltán szerint a horvátok nem tudják kezelni a helyzetet Forrás: AFP/Alexa Stankovic

Röszkén nyugalom van

A kormány szerint Röszkén a szerdai összecsapások óta viszonylagos nyugalom van. A szerb–magyar határon csütörtök éjfélig 267 migránst fogtak el, pénteken pedig eddig 207-et. Ezzel szemben a horvát határon tegnap éjfélig 453, pénteken 10 menekültet tartóztattak fel a rendőrök.

Kovács Zoltán megerősítette:

nem biztos, hogy 30 napig zárva lesz a röszkei határátkelő.

A helyzetet folyamatosan figyelik, a szerb hatóságokkal is tárgyalnak, de a határ megnyitását Orbán Viktor miniszterelnök rendelheti el. Az biztos, hogy a határátkelő csak akkor nyílik meg, ha a szerbek garanciát vállalnak arra, hogy nem ismétlődik meg a korábbi helyzet – tette hozzá.

Kilenc hónapja álljuk a sarat

A kormány Csongrád és Bács-Kiskun megye után további négy - Baranya, Somogy, Zala és Vas - megyére terjesztette ki a tömeges migráció okozta válsághelyzetet.

Kovács Zoltán kijelentette, a horvát menekültügyi rendszer egy nap alatt összeomlott, miközben

Idén több mint 200 ezer migráns érkezett Magyarországra, és közülük több mint 172 ezren menedékkérelmet nyújtottak be.