Orbán Viktor szerint Európa fordítva ül a lovon

Kövér László; Orbán Viktor
Budapest, 2015. szeptember 21. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal illegális bevándorlással összefüggésben az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 21-én. Mögötte Kövér László házelnök. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Lerohannak bennünket a bevándorlók, ezért Magyarország erkölcsi kötelessége, hogy ne csak a saját, hanem Európa határait is védje – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor. A miniszterelnök gyengének nevezte Európát és megvédte a kerítést, de elismerte, hogy ha az unió megszavazza a kötelező kvótarendszert, akkor nem lesz mit tenni. 
Vágólapra másolva!

A bevándorlók

– fogalmazott Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában.

A miniszterelnök a parlamentben úgy fogalmazott, hogy több százezer, sőt millió bevándorló ostromolja Magyarország és Európa határait, az utánpótlás pedig bőséges.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt beszélt a menekülthelyzetről Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Meghívás Európába

„Európa gyenge” – fogalmazott a kormányfő, aki az unió szemére vetette, nem elég, hogy „tárva-nyitva hagyta az ajtókat és ablakokat, még meghívókat is küldözgetett a bevándorlóknak".

Orbán Viktor szerint a bevándorlók rossz politikai döntések áldozatai, akiknek hátat fordított a világ. Ezért érthető, hogy sokan közülük elindulnak Európába, egy gazdag, de gyenge világrégióba. Európa azonban

nem képes magára venni a világ összes baját,

nem képes eltartani az összes gazdasági bevándorlót, ráadásul az sem biztos, hogy mindannyian dolgozni akarnak – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán szerint megvédjük Európa határait Forrás: Origo

Megvédeni a családunkat

A kormányfő felszólalásában a világ legtermészetesebb dolgának nevezte, ha az ember megvédi a családját, és - mint mondta - "mi most éppen ezt tesszük".

Magyarország ezer éve a nagy európai család megbecsült tagja,

történelmi és erkölcsi kötelessége megvédeni Európát, ezáltal ugyanis Magyarország önmagát is védi.

Amikor Magyarország határait védjük, akkor Európát is óvjuk - tette hozzá.

A kormányfő szerint Európa gazdag, de gyenge Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Kétfrontos küzdelem

A miniszterelnök szerint Magyarországnak kétfrontos küzdelmet kell folytatnia:

meg kell védenie az ország és Európa határait, de meg kell küzdenie "a rövidlátó európai politikával is",

amely szembefordult az európai emberek akaratával.

Vitában állunk Brüsszellel, mást azonosítunk problémaként, a megoldás eszközeként, a probléma következményeiként - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, újra kell gondolni számos európai intézményrendszert, egy sor európai vívmányt.

Nem jókedvünkből építünk

Az európai politikát kritizálva azt is kiemelte, hogy az az Európa, amely félmilliárd polgárától követeli meg a törvények tiszteletét, képtelen rábírni a bevándorlókat egy egyszerű regisztrációra. Bírálta továbbá, hogy Brüsszel menekültnek tekinti azt is, aki valójában illegális gazdasági bevándorló.

A miniszterelnök úgy véli, nem jókedvünkből építjük a kerítést Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Magyarország

nem jókedvéből épít műszaki határzárat

és alkalmaz saját megoldásokat, egyszerűen megpróbáljuk betartani szerződéses kötelezettségeinket - mondta.

Vannak javaslataink

A magyar kormánynak vannak javaslatai - folytatta, ezek között említve Európa déli határainak közös megvédését, a menekülttáborok EU-n kívüli elhelyezését, valamint azon országok segítését, amelyek már így is több millió háborús menekültet telepítettek le.

Orbán ismét bírálta az európai kvótarendszert, mert az szerinte csak a következményekre vonatkozik, nem az okok megszüntetésére, csak szétterítené a problémát. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az

Európai Unió fordítva ül a lovon,

mert először az okokat kell megszüntetni, majd a határok megvédése után beszéljünk arról, mi legyen azokkal, akik itt vannak, vagy ide akarnak jutni.

Nem választhatnak

Orbán Viktor felszólalása után a képviselők kérdéseire adott válaszaiban is megvédte álláspontját. Tóbiás Józsefnek, az MSZP elnökének azt mondta: a gazdasági menekülteket nem kell befogadnia Európának, a menekültek pedig nem mondhatják meg, melyik országban szeretnének menekültstátuszt kapni.

– fogalmazott a miniszterelnök.

Nem kommunikációs trükk

Schiffer Andrásnak, aki a kerítést bírálta, a miniszterelnök azt válaszolta: azért választották a kerítést, mert az működik.

Nem a határt zártuk le, csak a zöldhatárt, és létrehoztunk egy fizikai építményt, ami erővel megvédhető. Ezért kell valami határzár.

Nem csak kommunikációs trükk, hogy határzárról beszélünk – mondta Orbán.

Szükség van hadseregre

Orbán Viktor szerint a két határt együtt: a szerb és a horvát szakaszt csak a hadsereggel együtt tudjuk megvédeni.

„Ehhez önök nem adtak nekünk meghatalmazást.

– üzente a képviselőknek a miniszterelnök.

Azt ő is elismerte, hogy ha a kvótarendszert megszavazza a minőségi többség az Európai Unióban, akkor Magyarország nem tud mit tenni.

Mi ezt nem akarjuk

"Vannak országok, akik vissza nem térő lehetőséget látnak a nagyszámú muzulmán közösség befogadásában. Van, aki szerint ez jó. Mi azonban azt gondoljuk, hogy ha jó, ha rossz, mi ezt nem akarjuk. Nem akarunk ilyen ütemben kulturális és jogi mintázatot váltani. Bennünket nem azzal bíztak meg, hogy ilyen radikális változást elfogadjunk Magyarországon. Nem akarunk megváltozni, mi akarjuk megmondani, hogy milyenek vagyunk és leszünk. Kérem önöket, hogy tartsunk ki e mellett az álláspont mellett" - zárta szavait Orbán Viktor.