Schmidt Máriában nem buzog a segítségnyújtás

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila távozik a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Jókai utcai székházában tartott sajtótájékoztatójáról 2014. május 29-én. A politikus lemondott MSZP-elnöki és parlamenti frakcióvezetői posztjáról.
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag semmilyen kérdésben sem értettek egyet a Terror Házában rendezett, Mi lesz veled Európa? - című vitarendezvény résztvevői. Míg Schmidt Mária és Prőhle Gergely a jelenlegi helyzetről azt mondta, hogy a menekülteknek alkalmazkodnia kell az adott társadalmakhoz, addig Mesterházy Attila és Pető Péter a kormányt támadta, mivel nem készült föl megfelelően a válságra.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább dominál az Európába érkezők között az új hazát keresők közössége, számukra a jobb élet a legvonzóbb dolog, ami természetesen egy legitim dolog – mondta Schmidt Mária. A Terror Háza főigazgatója szerint a fő kérdés, hogy erre hogyan reagálunk.

Mindaz aminek a tanúi vagyunk azt bizonyítja, hogy

azok a tömegek akik idejönnek nagyon is kitanulták már a Nyugatot.

Nagyon profin használják a médiumokat, mi pedig rácsodálkozunk a bevándorlókra és kiderül, hogy eddig lekezelően foglalkoztunk velük – mondta Schmidt Mária.

Schmidt Mária szerint a migránsok profin használják a médiákat Forrás: MTI/Mohai Balázs

Morális terep

Nem lehet homogén masszaként kezelni az Európába érkezőket – mondta Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese. Hasonlóan vélekedett Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke is, aki szerint éppen emiatt nagyon nehéz beszélni a problémáról.

Prőhle Gergely úgy vélekedett,

a migráns szó teljes mértékben lefedi azt az embertömeget, ami Európába érkezik.

Szerinte azért közvetítenek a médiák negatív képet a magyar menekülthelyzetről, mivel ebben a témában lehet a magyar kormányt egy olyan morális terepre vinni, ahol komoly károkat lehet neki okozni.

Erényterror

Pető Péter szerint nem lehet összemosni a vitát arról, hogy meg kell védeni a határokat, vagy hogyan viselkedjünk emberként az ideérkezőkkel. Prőhle szerint az előbb említett kettőség érvényesült abban az esetben, amikor a miniszterelnök felesége részt vett a karitatív akciókban, míg a kormányfő a határok védelméről beszélt.

Schmidt: Németországban nincsenek különvélemények Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Schmidt Mária szerint amíg a magyar médiában sokszínűség érvényesül a menekülthelyzetben, addig Németországban csak egyetlen hang hallatszódott.

Egy erényterrort közvetített a magyar közeg felé a német média

– tette hozzá. Az egyre nagyobb számban beáramló tömeg átvette az irányítást, ők szabják a feltételeket, a közéjük behelyezett irányítók határozzák meg a viselkedésüket – vélekedett Schmidt Mária.

Van egy olyan szervezett mag, akik nem úgy viselkednek, mint akik az életükért futnának – mondta a Terror Háza vezetője. Lehet a többség tényleg menekült, de ezt nem nagyon lehetett látni az utóbbi időben, ezért nem is buzog bennem a segítségnyújtás – vélekedett Schmidt Mária.

Tolerancia

Ez egy nemzeti ügy – mondta Mesterházy Attila a menekülthelyzetről. Szerinte a kormánynak össze kellett volna hívnia a parlamenti frakciók vezetőit egy ilyen helyzetben, és

nem egy plakátkampányt kellett volna kezdenie.

A humánum és a jog uralmát össze kellett volna hangolnia a kabinetnek, de kiderült, hogy a kormány nem készült fel a menekültek fogadására – hangsúlyozta Mesterházy Attila.

Az MSZP képviselője szerint mindenkinek bele kellene gondolnia abba, hogy milyen élethelyzetben vannak a menekültek. A jogot nem szabad szembeállítani a segítségnyújtással, a magyar kormány pedig morális szempontból megbukott – vélekedett Mesterházy Attila.

Mesterházy Attila szerint hbás volt a plakátkampány Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy toleráns társadalom jobb, mint egy nem toleráns, mivel ez is egy nemzeti érdek – mondta a politikus. Amikor mondok valamit, akkor ugyanabból a nemzetféltésből mondom a véleményemet, mint egy ellenoldali politikus. Arra a kérte azokat, hogy akik nem értenek vele egyet, azok ne vitassák el tőle ezt a jogot – fogalmazott az MSZP volt elnöke.

Átcsörtettek

Prőhle Gergely Mesterházyra reagálva azt mondta, a szocialisták korábban azt mondták, hogy ez csupán egy álprobléma, és a jelenség nem létezik. Az Emmi államtitkára szerint fél évvel ezelőtt még Görögország és Olaszország volt a migránskrízis középpontjában, a plakátkampánnyal a kormány felhívta a figyelmet a problémára.

Schmidt Mária szerint a magyar hatóságok jól vizsgáztak, de a genfi egyezmény is kimondja, hogy a menedékkérőknek is be kell tartania a jogszabályokat.

A Magyarországon átcsörtetők nem tartották be a jogszabályokat, megbénították a közúti és a vasúti forgalmat.

A válság során kiderült, hogy például a Magyarországot kioktató Ausztria sem tudja jobban kezelni a helyzetet – mondta a Terror Háza vezetője.

Schmidt Mária: A menekültek nem tartották be a jogszabályokat Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bénaság

Igen vállalom, hogy bénák voltunk, de a plakátkampány kezdetekor szó sem volt menekültek ezreiről – reagált az elhangzottakra Mesterházy. Az MSZP képviselője azt kérdezte, hogy a magyar hatóságok miért viszik el egyből a Horvátországból érkező menekülteket minden regisztráció nélkül Ausztriába.

Az MSZP volt elnöke mind a horvát és a román kormány magatartását bírálta,

de szerinte nem szabad minden kapcsolatot lerombolni a szomszédos országokkal.

Mesterházy Attila szerint farizeus magatartás a kormány részéről, hogy míg 300 ezer euróért letelepedési kötvényt ad ki, addig a menekülteket nem engedik be az országba. Prőhle Gergely nettó demagógiának nevezte azt, hogy mostani helyzetben az MSZP politikusa belekeveri a pénzért kötvény vásárlókat, akiknek egy jelentős része Oroszországból érkezett.

Lehetőség

Magyarországon nem épülnek mecsetek, nem akarnak muzulmán tömegek letelepedni – mondta Pető Péter. Szerinte elsősorban a cigányságról kellene beszélni, akik gettószerűen élnek az ország területein. Schmidt Mária minderre azt mondta, érthetetlen, hogy a háborús övezetekből érkezők miért Németországban akarnak élni.

Miért kell nekünk ezt álhumanitárius szempontok mentén elviselni?

– tette föl a kérdést.

A Terror Háza vezetője abban bízik, hogy a krízis miatt összerázódik Európa, és elindul egy közös gondolkodás a kontinens jövőjéről. Ez egy nagy kihívás, amiben benne van a lehetőség is. Persze a jelenlegi európai vezetés mellett ez nem fog sikerülni – vélekedett a Terror Háza főigazgatója.