Az Emmi elárulta, milyen betegségek kínozzák a menekülteket

Keleti, 2015.09.13.
Vágólapra másolva!
Általában mandulagyulladás, allergia, légúti és emésztőrendszeri betegségek miatt kell kezelni a hozzánk érkező menekülteket – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Írásbeli kérdésre adott válaszukból az is kiderült, hogy a szűrővizsgálatok 95 százaléka negatív, de az esetleges krónikus betegségek sem jelentenek veszélyt a lakosságra. 
Vágólapra másolva!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint továbbra is járványügyi kockázatot jelent a menekülthullám, az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban lényegében elismerte, hogy az ide érkezők 95 százaléka semmilyen vizsgált betegségben sem szenved.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában azt is felsorolta, milyen egészségügyi problémákkal jelentkeznek a hozzánk érkező menekültek.

A Keleti pályaudvaron is főleg megfázás miatt szenvedtek a menekültek Forrás: Origo

Fájós fog, gyomorbaj

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint a legtöbben

mandulagyulladástól, légúti betegségektől

(gégegyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás), emésztőrendszeri betegségektől (hasfájás, hasmenés, székrekedés), fogfájástól és nőgyógyászati problémáktól szenvednek. Előfordulnak még köztük bőrpanaszok, hámsérülések és allergiás megbetegedések is.

Az akut fertőzések az Emmi szerint azért nem jelentenek komoly veszélyt, mert ha elő is fordulnak ilyenek a kiinduló országokban, a több hétig, akár

hónapokig tartó út alatt ezek már rég véget érnek,

mire a menekültek Magyarországra érnek. A szűrővizsgálatokat ezért a minisztérium szerint krónikus betegségek esetében érdemes elvégezni.

A szűréseken a 95 százalék egészséges Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szűrnek is, ha kell

Félni azonban így sem kell, mivel az ÁNTSZ által 2015. január 1. – szeptember 6. közötti időszakban elvégzett szűrések eredményei alapján elmondható, hogy a

szűrésen átesett menekültek közel 95 százaléka egyik vizsgált betegségben sem szenved,

azaz az adott betegség szempontjából egészségesnek minősül.

A legtöbb esetben ugyanakkor még akkor sem indokolt járványügyi intézkedés, ha pozitív lesz valakinek a tesztje. A legtöbb vizsgált kórokozó esetében a fertőzés terjedéséhez ugyanis hosszas, életvitelszerű együttélés vagy szexuális együttlét szükséges.