Szijjártó az ENSZ főbiztosának is nekiment

Szijjártó Péter
Dunakeszi, 2015. szeptember 19. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart A horvát miniszterelnök elismerte, hogy hazudtak címmel Dunakeszin a városháza előtt 2015. szeptember 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Miután az elmúlt hetekben több nagykövetet is bekéretett, most az ENSZ emberi jogi főbiztosát bírálta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint sajnálatos, hogy a diplomata a valós tények ismerete nélkül mond véleményt a magyarországi helyzetről.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kéri az ENSZ tisztségviselőit, hogy ne egyoldalú médiatudósítások alapján minősítsék a magyarországi helyzetet.

A tárca arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa az al-Dzsazírának adott interjújában kritikusan fogalmazott azzal kapcsolatban, ahogy a magyar kormány kezeli a menekülthelyzetet.

Szijjártó Péter több diplomatát is bekéretett a minisztériumba Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Beszéljenek a rendőrökről

A KKM szerint sajnálatos, hogy az ENSZ egyik legfontosabb tisztségviselője

a valós tények ismerete nélkül alkot véleményt

a magyarországi eseményekről. A magyar rendőrök nem ártatlan menekültek, hanem olyan agresszív bűnözők ellen használtak könnygázt és vízágyút, akik hosszú időn keresztül támadták őket kövekkel és betondarabokkal - írták. Hozzátették:

A közleményben arra is kitértek, hogy az 1956-tal vont párhuzam hamis, hiszen akkor a magyar menekültek tisztelték a fogadó országok jogszabályait, együttműködtek a hatóságokkal, és nem dobálták kövekkel a fogadó országok rendőreit.

Zeid Raad al-Husszein bírálta a magyar kormány politikáját Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Diplomáciai nagyüzem

Szijjártó Péter tárcavezető, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium több vezetője is éles hangon bírálta a Magyarországgal szemben kritikát megfogalmazó politikusokat az elmúlt hetekben. A Bem térre bekérették Ausztria, Románia, Franciaország és Svédország nagyköveteit is.