Lemondott Devecz Miklós, a szegedi egyetem kancellárja

JATE
Szeged, 2010. augusztus 19. A Szegedi Tudományegyetem központi épülete a Dugonics téren. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Felajánlotta lemondását Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja - erősítette meg az Origónak az egyetem. A kancellár három napja egy botrányos Facebook-bejegyzés miatt került a sajtó kereszttüzébe: menekültekkel kapcsolatos szexista vicc került ki az oldalára.
Vágólapra másolva!

Szenátusi ülést tartottak nem sokkal négy óra előtt a Szegedi Tudományegyetemen, ahol Devecz Miklós, kancellár felajánlotta lemondását – értesült a Délmagyar.hu. A lap információit közleményben erősítette meg az egyetem az Origónak.

A felsőoktatási intézmény első számú vezetője három napja egy botrányos Facebook-bejegyzés miatt került a sajtó kereszttüzébe: menekültekkel kapcsolatos szexista vicc került ki az oldalára. A bejegyzés egy fotó volt, amin egy csónaknyi meztelen nő látható, rajta lengyelül a „Végre normális bevándorlók” felirat. Profilját azóta eltávolították, Devecz Miklós szerint meghekkelték az oldalát.

A Szegedi Tudományegyetem központi épülete a Dugonics téren Forrás: MTI/Soós Lajos

A Szegedi Tudományegyetem a szenátusi ülést követően közleményt adott ki, amelyben azt írták: "Devecz Miklós, az SZTE kancellárja ismételten megdöbbenését fejezte ki azzal a személyét érintő lejárató kampánnyal kapcsolatban, melynek alapja egy, a véleménye szerint valamilyen formában hamisított bejegyzés a közösségi médiában, és közölte, hogy személyiségi jogainak megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz".

A közlemény szerint azt is bejelentette: annak érdekében, hogy az intézményt megkímélje a személyét érintő támadások következményeitől felajánlotta lemondását a felette munkáltatói jogokat gyakorló emberi erőforrások miniszterének. Az üggyel kapcsolatban a fenntartó döntéséig az Egyetem további információt nem kíván közölni - tették hozzá.

Az ügyről pénteken Orbán Viktort is megkérdezték, aki Bécsben tartott sajtótájékoztatót. A miniszterelnök azzal hárította el a választ, hogy nem látta a fotót, a posztot, és nem ismeri a részleteket.