Megnyílhat a kínai piac a magyar tej előtt

Vágólapra másolva!
Ultrahőkezelt tejet és savóport szállíthatnak a kínai piacra a magyar feldolgozók, ha sikeresen zárul az októberi átvilágítás. A kelet-közép-európai régióból csak Lengyelországnak van exportengedélye, most azonban Magyarország és Bulgária is lehetőséget kaphat a szállításra.
Vágólapra másolva!

Megnyílhat a kínai export a hazai tejfeldolgozók előtt, október 17. és 23. között ugyanis megkezdi a magyar tej átvilágítását a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala - közölte az MTI a Magyar Időkre hivatkozva.

Öt feldolgozót vizsgálnak

Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa a lapnak elmondta, hogy a kínaiak először öt feldolgozóvállalatot vizsgálnak meg, amelyek pozitív elbírálás esetén a tejpor mellett tejsavót és ultrahőkezelt (UHT) tejet is szállíthatnak a távol-keleti piacra. A kelet-közép-európai régióból ma csupán Lengyelországnak van exportengedélye, most azonban Magyarország mellett Bulgária is lehetőséget kaphat a szállításra.

Az UHT-tej exportjában van lehetőség

A kínai piacra lépésben az egyik legnagyobb visszatartó erőt a távolság jelenti, a miniszteri biztos szerint azonban a tej és tejkészítmények kiszállítása nemcsak légi úton, hanem a szibériai expresszel is könnyen megoldható. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint a legnagyobb lehetőség az UHT-tej exportjában rejlik, Kínában ugyanis a folyamatos hamisítás miatt megrendült a fogyasztók bizalma a tej és tejtermékek iránt, ezért olyan országból szeretnének vásárolni, ahol biztosan tejből, és nem tejporból készülnek a termékek.