Egyre több a rasszista támadás Svédországban

Vágólapra másolva!
Emelkedik a rasszista indíttatású erőszakos cselekmények száma a toleranciájáról híres skandináv országban, derül ki az ENSZ tanulmányából.
Vágólapra másolva!

Kyle James színes bőrű, New York-i származású férfi, felsővezető egy bankban. Stockholmi látogatása során két, szintén színes bőrű barátjával ment be egy bárba, ahol miután vett egy italt, közölték vele, hogy távoznia kell. Amikor megkérdezte, hogy miért, a kidobók kivonszolták a bár elé, paprikaspray-t fújtak rá, majd ledobták a földre. A rendőrség sem állt melléjük, megbilincselték és levetkőztették őket, Jamesnek pedig az egész éjszakát meztelenül kellett töltenie a cellában, számolt be a The Guardian.

A rendőrök azzal vádolták, hogy megütötte a biztonsági őrt, de több szemtanú is azt állította, hogy ez nem igaz. „Ez volt életem legmegalázóbb élménye” – mondta a férfi, aki korábban úgy vélte, hogy Skandináviában haladó gondolkodású, liberális emberek élnek.

Egyre nagyobb probléma

Az ENSZ emberi jogi tanácsának jelentése szerint a gyűlölet-bűncselekmények növekvő száma, valamint az „afrofóbia” nagy társadalmi probléma Svédországban. 2008 és 2014 között több mint 40 százalékkal nőtt a rasszista indíttatású bűncselekmények száma, amelyekből minden ötödik erőszakkal is járt. Kutatók szerint Svédország továbbra is liberálisnak tekinthető, viszont a jóléti állam védelme csak azokra terjed ki, akik a jóléti rendszer részesei. A rendszerbe pedig leginkább munka révén lehet bekerülni, ez a szféra pedig igen szegregált.

Az antirasszista értékek és a gyakorlat nem esnek egybe

Svédország sokat tett a Harmadik Birodalommal való kapcsolatának feldolgozásáért, valamint a faji alapú ideológia ellen, azonban ugyanez a párbeszéd nem kezdődött el a rabszolga-kereskedelemről és az ezt lehetővé tevő dehumanizációs ideológiáról.