A CBA pénzén maradhat Svédországban Fruzsina

Wilhelm Fruzsina
Vágólapra másolva!
A külügy után a CBA is támogatja Wilhelm Fruzsinát, hogy a sérült lány nagynénjével maradhasson Svédországban. A befogadó rokon, Ruff Ágnes sírva mesélt a Fruzsináért folytatott több éves szélmalomharcról. Az adományok most megoldást jelenthetnek.
Vágólapra másolva!

A CBA jótéteményeinek felsorolásával kezdődött a Wilhelm Fruzsina megsegítéséről szóló hétfői háttérbeszélgetés: Fodor Attila kommunikációs igazgató az iszapkatasztrófa ötödik évfordulóján emlékeztetett a korábbi támogatásokra, eközben pedig sűrűn elhangzott a hálózat neve. Ettől még úgy is a reklámízűnek tűnhetett az esemény, hogy az üzletlánc valóban életmentő segítséget nyújtott az iszapkárosultaknak – és nyújt ma is, egy mentálisan sérült lány számára.

Pedig fontos

A bolthálózat a Prímával a Ments Életet alapítvánnyal együttműködve jelentős adományt gyűjtött.

donációjuk elegendő, hogy a 21 éves, szellemi fogyatékos Fruzsina nagynénjénél, Ruff Ágnesnél maradhasson Svédországban.

Malmőben befogadó család várja: évek óta harcolnak Fruzsina letelepedési engedélyéért Forrás: Facebook

Az üzletláncok ugyanakkor lakosság segítségét is kérik: országszerte 140 üzletben lehet adakozni , fényképes perselyekben gyűlnek majd a jótékony célú adományok.

Malmőig sodródott

Az állandó gondozásra szoruló fiatal nő alól 2007-ben csúszott ki a talaj: anyja öngyilkos lett, apja pedig nem tudta egyedül ellátni, de hajdúnánási rokonainál sem maradhatott sokáig.

Fruzsina malmői nagynénjével, Ruff Ágnesse Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Végül 2011-ben malmöi nagynénjéhez és annak családjához került, Ruff Ágnes pedig eldöntötte: vállalják Fruzsina további gondozását. Magukhoz akarták venni a lányt –

ekkor kezdődött a svéd bevándorlási hivatallal folytatott harc, ami máig nem ért véget.

Hideg közöny

"Először a családegyesítéssel próbálkoztunk" – mesélte Ruff Ágnes – „három éve nyújtottuk be a kérelmet, de a bevándorlási hivatal azóta sem hozott döntést, pedig ilyen ügyeket fél év alatt is le szoktak zárni."

Az év végéig kifizették az adományt Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A nagynéni eleinte nyugodtan, később már sírással küszködve idézte fel a beadott, majd visszautasított kérelmek sorát, a Fruzsinának címzett hivatalos értesítőket, a svéd döntéshozók közönyét.

az igazságügyminiszternek, de vagy nem válaszoltak, vagy kompetencia hiányában hárítottak" – mondta könnyeit törölgetve.

Sokba kerülne

Az idő eközben vészesen fogyott: Fruzsinát három évig egy malmői kisegítő iskolába járatták, 2015 februárjában azonban a migrációs hivatal ki akarta utasítani a sérült lányt, mondván, élethosszig tartó ellátása túl sokba kerülne.

Az egyetlen opció az volt, ha Fruzsina olyan állást talál, amivel el is tudja tartani magát.

Adomány, mint jövedelem

A CBA adománya ebben jelenthet most segítséget. Ruff Ágnes – a támogatásra építve – szeptemberben alkalmazottként jelentette be unokahúgát malmői cégüknél, az igazolt munkaviszonnyal pedig letelepedési jogot kérhetnek Fruzsinának.

Az adományokat jövedelemként kell majd elkönyvelni, még nem egyértelmű, hogyan Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ha két évig folyamatosan munkaviszonyban tudjuk tartani Fruzsit, akkor már öt évet tölt el Svédországban, beleszámolva a tanulmányait. Utána már biztosan megkapná a letelepedési engedélyt is " – bizakodik Ruff Ágnes. A befogadó nagynéni az Origónak azt is elismerte, egyelőre nem tisztázott,

hogyan könyvelik el jövedelemként

a beérkező adományokat.

Beszállt a külügy is

Egy ideig a magyar külügyminisztérium is támogatta őket, mondta Ruff Ágnes az Origónak. Szijjártó Péter tárgyalt az ügyről svéd kollégájával, a külügyi tárca pedig több megrendelést küldött családi vállalkozásuknak, hogy ezzel segítsék Fruzsina foglalkoztatását.

A megbízások azonban állítólag rendszertelenül jöttek, Ruff Ágnes pedig nem mert erre alapozni – ha ekkor kért volna letelepedési jogot unokahúgának, és a megrendelések kiesnek,

újra kellett volna kezdeniük az egész ötéves folyamatot.

A sajtótájékoztatón megszólalt Wilhelm Fruzsina is. Az Origo arról kérdezte, miért nem akar Magyarországon maradni. Fruzsina teljesen egyértelműen válaszolt, mintegy megerősítette Ruff Ágnes több éves küzdelmét is:

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!