Ujhelyi nem támogatja a liberálisok ötletét

Ujhelyi István
Vágólapra másolva!
Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és európai parlamenti képviselője ellenzi az EP liberális frakciójának azon indítványát, hogy kezdeményezzék az uniós alapszerződés hetedik cikkelyének alkalmazását Magyarországgal szemben.
Vágólapra másolva!

Az említett cikkely olyan eljárást tesz lehetővé, amely - az európai alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben az érintett tagállam egyes tagsági jogainak a felfüggesztésével is járhat.

A magyar szocialista politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy az EP szociáldemokrata frakció vezetése később a nap folyamán rendkívüli ülésen vitatja meg a liberálisok felvetését.

"Tragikusnak látom, hogy az Orbán-rezsim ötéves ámokfutása elérte azt a pontot, amikor az európai klub nem anyagi támogatást szeretne a továbbiakban adni, hanem inkább az ajtón kívül látná szívesebben Magyarországot" - mondta Ujhelyi István. Szerinte a kezdeményezés célja "az orbáni típusú politika vírusszerű terjedésének" a megakadályozása az unióban. A hetedik cikkely azonban (erre) alkalmatlan eszköz - szögezte le.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Forrás: Facebook/Ujhelyi István

"Egy egész népet nem büntethetnek az aktuális politikai vezetők felelőtlensége miatt" - jelentette ki Ujhelyi. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hetedik cikkelyt még soha nem kellett alkalmazni az unió történetében.

"Ezért kísérleti betegnek érzem magunkat, és félő, ha az Orbán-kormány nem visszakozik magatartásában, akkor rajtunk tesztelik, miképpen szankcionálhatja az unió az értékeit megsértőket" - fogalmazott az MSZP alelnöke.

Generációk sorsa a tét

Elmondta, hogy ez ellen a frakció vezetőségi ülésén tiltakozni fog. Megjegyezte: a modern orvoslásban léteznek olyan eljárások, amelyek "csak a daganatos sejtek eltávolításával járnak".

- tette hozzá.

Ujhelyi István beszámolt arról, hogy a nap folyamán azonnali választ igénylő kérdéssel fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez és a témáért felelős Frans Timmermans bizottsági alelnökhöz. Ebben azt kérte, hogy még mielőtt az EP-frakciók döntést hoznának a liberálisok kezdeményezéséről, adjanak tájékoztatást arról a monitoring jelentésről, amelynek az elkészítéséről ez év nyár elején az EP határozatban rendelkezett.

Az EP azt a feladatot adta az Európai Bizottságnak, hogy a jogállamiság megerősítésére, a magyarországi demokrácia és alapvető jogok kapcsán folytasson vizsgálatot, és szeptember végéig nyújtson be erről jelentést az EP-nek és a tagállami kormányok képviselőit tömörítő Tanácsnak.