Elégedetlen volt az ügyész az embercsempész büntetésével

Fokozott rendőri ellenőrzés Budapest határában
Razzia az M5-ösön
Vágólapra másolva!
Embercsempészés bűntette miatt két év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt egy szerb férfit nem jogerősen a Kecskeméti Járásbíróság - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője.
Vágólapra másolva!

Schmidt Gábor közölte: a gyorsított eljárásban szerdán bíróság elé állított, 22 éves szerb férfi augusztus vége és szeptember 9. között nyolc alkalommal összesen 97 migránst szállított személyautóval Budapestre, illetve Ausztriába.

Autót is kapott

A szerb embercsempész a cselekményeket egy ismeretlen megbízásából követte el, akitől autót is kapott. A megbízó szállításonként 150 eurót adott az embercsempésznek, ha a migránsok elérték a célállomást.

Razzia az M5-ösön - Képünk illusztráció Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Tudta, hogy határsértők

A férfi a migránsokat - akikről tudta, hogy illegálisan lépték át a szerb-magyar államhatárt - Szeged mellett, egy benzinkútnál vette fel az autóba. Egy alkalommal Ausztriáig, a többi esetben Budapestig vitte őket. Szeptember 9-én egy Szeged melletti benzinkútnál 13 afgán migránst vett fel az autóba és elindult velük az M5-ös autópályán a főváros felé. A sztráda Bács-Kiskun megyei szakaszán azonban a rendőrök igazoltatták, majd elfogták a vádlottat és a járműben utazó migránsokat. Kiderült, hogy a külföldiek jogellenesen tartózkodnak Magyarországon.

Az ügyész fellebbezett

Az embercsempészt a nyomozók őrizetbe vették, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A járási ügyészség több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt állította bíróság elé. A Kecskeméti Járásbíróság a szerb férfit két év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és mellékbüntetésként két évre kiutasította az országból, az embercsempészéshez használt jármű az állam tulajdonába került. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett.