Bíróság vizsgálja Váradi András rejtélyes halálának körülményeit

Magyar György ügyvéd, magyar györgy, ügyvéd
Debrecen, 2013. szeptember 12. Schönstein Sándor védője, Magyar György ügyvéd nyilatkozik a sajtónak a Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalása után a Debreceni Ítélőtábla épületében 2013. szeptember 12-én. A büntetőtanács bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort, helybenhagyva a megismételt elsőfokú bírósági ítéletet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Bírósági eljárás deríthet fényt az egy éve, máig tisztázatlan körülmények között elhunyt alcsúti juhász, az Együtt színeiben polgármesterjelöltként indult Váradi András halálos balesetének körülményeire. A családot képviselő Magyar György ügyvéd szerint miután a rendőrség a számos ellentmondás ellenére lezárta a nyomozást, a pótmagánvádas eljárás az egyetlen módja a részletek tisztázásának.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt, az október 12-i önkormányzati választás előestéjén szenvedett halálos balesetet Váradi András juhász, aki az Együtt színeiben indult polgármesterjelöltként Alcsútdobozon. Az este hazafelé tartó, de az úttesten kocsijából kiszálló Váradi Andrást egy autó ütötte el, és hiába kapott gyors orvosi ellátást, nem tudták megmenteni az életét.

Lezárták, de sok a kérdőjel

Váradi András halálának körülményei annak ellenére sem teljesen tisztázottak, hogy a rendőrség fél évig vizsgálta az esetet. Az Origo is beszámolt arról, hogy idén áprilisban bűncselekmény hiányában további lépések – felelősség megállapítása, vádemelési javaslat – nélkül megszüntették az eljárást.

Váradi András balesetének körülményei még mindig tisztázatlanok Forrás: Együtt/Attila Kleb

Pedig a Váradi családját képviselő ügyvéd,

Magyar György szerint a nyomozás nem derített fényt a baleset minden részletére,

az eljárásban készült szakértői vélemények pedig nemcsak pontatlanok és egymásnak ellentmondóak, hanem több kérdést vetettek fel, mint amennyit megválaszoltak.

A bíróságon folytatódik az ügy

Magyar György ügyvéd akkor kísérletet tett arra, hogy az ügyben tisztán lehessen látni. Panasszal fordult a nyomozást megszüntető határozat ellen az ügyészséghez, és az eljárás folytatására tett indítványt, mondván:

nem lett volna szabad lezárni a nyomozást, amíg ennyi kérdőjel van az ügyben.

Az ügyvéd panaszát azonban elutasította az ügyészség.

Magyar György ügyvéd a nyomozás lezárása után pótmagánvádat nyújtott be a bíróságra Forrás: Polyak Attila

Ezek után egyetlen módon és helyen lehet még folytatni az ügyet: pótmagánvádas eljárásban a bíróságon. Magyar György ügyvéd az Origo kérdésére most elmondta: be is nyújtotta a pótmagánvádas indítványt, a bírósági eljárásra pedig már kijelölték a Bicskei Járásbíróságot. Az ügyben egyelőre még nem tűzték ki az első tárgyalási napot.

Be kell bizonyítani, mi történt

A pótmagánvád egy lehetőség a büntetőjogi igény pótlólagos érvényesítésére például abban az esetben, ha az ügyész vagy a nyomozó hatóság a feljelentést elutasította, illetve a nyomozást megszüntette. A bírósági szakaszban a pótmagánvádló - jelen esetben jogi képviselője, Magyar György - veszi át az ügyész szerepét, és a vádat kell dokumentálnia, bizonyítania.

A helyszínelés pontosságát kérdőjelezi meg az ügyvéd - a kép illusztráció

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Magyar György az Origónak azt mondta, mivel

a rendőrség szerinte nem derítette fel részletesen az eseményeket, illetve a nyomozás ellentmondásokat tárt fel,

most ebben a bírósági eljárásban kell bebizonyítani, hogy pontosan mi is történt tavaly október 11-én este, amikor elütötték Váradi Andrást, félúton Alcsútdoboz és Etyek közt.

Magyar szerint az ügyben általa már korábban is jelzett ellentmondások tisztázása, illetve

helyszíni bizonyítási kísérlet lefolytatása nélkül nem lehet megnyugtatóan lezárni az ügyet.

Pláne nem bűncselekmény hiányában - tette hozzá, emlékeztetve: a balesetben érintett Mercedes sofőrje fékezés nélkül ütötte el Váradit, ami felvetheti a halált okozó gondatlan közúti veszélyeztetés gyanúját.

Az ütközés után 26 métert repült

Váradi október 11-én, szombaton este a választási plakátjait ragasztotta Alcsútdobozon, majd autóval hazaindult göböljárási tanyájára. Az út harmadánál leállt, mert észrevette, hogy elhagyta a plakátoláshoz használt létrát. Kiszállt az autóból – a mögötte érkező másik autó is megállt –, és visszaindult a létráért.

Váradi András balesetének rekonstrukciója a helyszíni szemlerajz alapján Forrás: Origo

Váradi hátrébb megtalálta a létrát, és elindult vele visszafelé. Ekkor érkezett a keskeny, kétsávos úton szemből egy Mercedes 220C típusú autó. A FECO-1 egyedi, osztrák rendszámú járművet M. Ferenc 84 éves osztrák–magyar kettős állampolgár vezette, akinek Felcsúton és Bécsben is van lakása.

A műszaki szakértői vélemény szerint

a Mercedes mintegy 68 kilométeres sebességgel, fékezés nélkül ütötte el Váradit,

aki a szembejövő Mercedes sávjában haladt az úton. Váradi az ütközés miatt betörte a bal fényszórót, a szélvédőt, majd 26 métert sodródott az úton.

Miért a másik oldalán sérült meg?

Magyar György már a nyomozás elején is a legfontosabb kérdésnek azt nevezte: ha a műszaki szakértői vélemény szerint balról ütötték el Váradi Andrást, miért csak a jobb oldalán sérült meg, ahogy az orvosszakértő írja?

Magyar György szerint a legfontosabb kérdés az, hogy ha balról ütötték el Váradi Andrást, akkor miért a jobb oldala sérült meg Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az orvosszakértő szerint Váradit az ütközés álló helyzetben, lépés közben érte, jobb oldalról.

Így sérült meg a koponyája, zúzódott a jobb lába és a tüdeje.

A jelentés szerint a gyalogosnak nem volt oldalirányú mozgása, tehát nem képzelhető el az, hogy keresztben állt az úttesten, ezért érte jobbról az autó.

Magyar György korábban azt is felvetette, hogyan lehetséges, hogy a Váradi vállán lévő alumíniumlétra nem rongálódott meg a balesetben, illetve sérülést sem okozott. Az ügyvéd a két szakértői vélemény ellentmondásainak tisztázására és helyszíni bizonyítási kísérletre, vagyis a baleset modellezésére tett javaslatot.

Nem vetették össze az iratokat

A rendőrség januárban be is fogadta az ügyvéd indítványait, de mint Magyar György elmondta, nem úgy, ahogy ő képzelte. A rendőrség megkérte a műszaki szakértőt és az orvosszakértőt az általuk leírtak felülvizsgálatára, ők pedig ezt külön-külön megtették, és fenntartották korábbi véleményüket.

Magyar szerint bár a tanúkat is újra meghallgatták, éppen a lényeg maradt el:

nem vetették ugyanis össze az egymásnak ellentmondó szakértői véleményeket,

így azt a lényeges ellentmondást sem tudták feloldani, hogy ha Váradit balról ütötték el, miért a jobb oldalán sérült meg.

Ráadásul - folytatta Magyar György - a helyszíni bizonyítási kísérletet sem végezte el a rendőrség. Korábban még azt mondták, meg kell várni az októberihez hasonló időjárási körülményeket. Ezután meglepte, hogy az április 11-én lejáró nyomozati határidőt nem hosszabbították meg, hanem lezárták.

Az Együtt alapítványa felvette Váradi nevét

Az Együtt politikusai Váradi halálának évfordulóján jelentették be, hogy az Együtt pártalapítványát átnevezték, már Váradi András nevét viseli. Juhász Péter alelnök szerint néhai párttársuk szívvel-lélekkel harcolt az "Orbán-birodalom központjában, és küzdött Mészáros Lőrinc oligarcha érdekei ellen". Pápa Levente alelnök pedig azt mondta, az alapítványnak két célja van: támogatni a néhai politikus özvegyét és gyerekeit, illetve olyan világot építeni minden magyar embernek, amiben Váradi András is szeretett volna élni.