Vágólapra másolva!
Szinte minden vagyonát pénzzé tette és államkötvénybe fektette január óta az új honvédelmi miniszter, míg elődje, Hende Csaba pedig egy kis mellékessel növeli bevételeit - derült ki a két politikusnak a posztcsere miatt benyújtott friss vagyonnyilatkozataiból.
Vágólapra másolva!

Jelentős változás történt az év eleje óta mind a honvédelmi miniszteri posztot három hete elfoglaló Simicskó István, mind pedig elődje, a határzárépítés lassúsága miatt szeptember elején lemondott Hende Csaba vagyoni helyzetében. Ez derült ki a politikusoknak a kormány honlapjára feltöltött,a posztcsere miatt kötelezően leadandó záró vagyonnyilatkozataiból.

Hende készpénzre váltott

A volt honvédelmi miniszter friss vagyonnyilatkozata szerint Hende Csaba

készpénzre váltotta azt a 10,3 millió forint névértékű államkötvényét,

amit idén februárban leadott, a tavalyi évről szóló nyilatkozata szerint édesapja hagyatékából örökölt. Ezzel az év elejei 20,5 millió forintról pénzintézeti számlakövetelése 35,9 millióra nőtt.

Hende Csaba volt honvédelmi miniszter eladta államkötvényét Fotó: Szabó Gábor - Origo

A növekedéshez minden bizonnyal hozzájárult a lemondásig folyósított havi bruttó 1,1 milliós miniszteri fizetés mellett az is, hogy friss nyilatkozata szerint

havi 70 ezer forint pluszbevételre tesz szert ingatlan bérbeadásból.

Ingatlanból Hendének kettő is van: egy szombathelyi 130 négyzetméteres ház, és egy 40 négyzetméteres ház Velemen.

Simicskó eladta ingatlanát

Az új honvédelmi miniszter Simicskó István vagyona a friss nyilatkozat szerint az év eleje óta - havi bruttó 997 ezres államtitkári fizetése mellett - egymillió forinttal nőtt. Így a tavalyi 25 millióval szemben már 26 millió forintot tart takarékbetétben.

Simicskó István félretett és államkötvénybe is fektetett Forrás: MTI/Mohai Balázs

Tavaly is meglévő 19,5 millió forintnyi kincstárjegye mellé az Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori sportállamtitkára

az év eleje óta 13,5 millió forint értékű államkötvényt is vett.

Ez éppen annyi pénz, amennyiért idén eladta egyetlen ingatlanát, egy siófoki, 36 négyzetméteres garzonlakást.