Elégedettebb lakosságot akar az új államtitkár

Az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja - szögezte le Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős új államtitkár
Vágólapra másolva!
Azon szeretnék dolgozni, hogy megszűnjön a mai ellátórendszer kórházcentrikussága, és a beteg kerüljön a középpontba – jelentette ki kedden Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős új államtitkár, akinek kinevezését ugyancsak kedden jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyért felelős új államtitkár személye nem volt meglepetés, hiszen az Origo is hírt adott arról október 3-án, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán a legesélyesebb a posztra. A politikus igazi szakmabeli: 1991-ben végzett általános orvosként, egészségügyi szakmenedzser, és jelenleg a Corvinus Egyetem PhD-hallgatója, és eddig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója volt.

Az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja – szögezte le Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős új államtitkár. Forrás: MTI/Oláh Tibor

Nem lesz életpályamodell

A kinevezéséről szóló bejelentést követő sajtótájékoztatón is elsősorban szakmai kérdésekről beszél. Azzal kezdte, hogy az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja.
"Azt szeretnénk, hogy a lakosság érezze, hogy a bajával törődtek, ami egy talán kicsit háttérbe szorult" - mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a magyar egészségügyi intézmények ma európai színvonalon működnek.
Ónodi-Szűcs Zoltán röviden felvázolta teendőit, amelyek közül kiemelte az alapellátás kompetenciáinak fejlesztését, növelését, amely lehetőséget ad arra, hogy a lakosság elégedettségét erősítse. Ezen kívül tervezik az intézményi ösztönzőrendszer átalakítását is.
Kérdésre válaszolva közölte, az ágazatban dolgozók esetében valószínűleg nem lesz életpályamodell, de az ágazati kollektív szerződésről, amely ezt "kiváltja", már elkezdődtek az érdekegyeztető tárgyalások.

Budán lesz a szuperkórház

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, jelezte Orbán Viktor kormányfőnek, hogy akkor alkalmas jelölt, ha lehet változtatni, és erre fog törekedni ezután is. "(...) ha fel tudom vázolni azokat a forgatókönyveket, amelyek mentén ezek a célok meg tudnak valósulni, akkor nem lesz gond a források előteremtésével" - fogalmazott.
A budapesti "szuperkórházzal" kapcsolatban azt mondta, valószínűleg Budán fog megvalósulni, de előzőleg megkérdezik az embereket a beruházásról. Jelenleg tizenhárom helyszín felülvizsgálata folyik - tette hozzá, jelezve: nem lesz gyors folyamat, de jövő év végére szeretnének végezni a tervezés összes elemével.