Időre van szükségük a nyomozóknak Simon-ügyben

Simon Gábor az MSZP volt képvioselője
Budapest, 2013. október 25. Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt képviselője felszólal a 2014. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. október 25-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Nem fejeződött be a nyomozás Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettesének ügyében, a Központi Nyomozó Főügyészségnek még időre van szüksége. Az új határidő: december 14.
Vágólapra másolva!

Még nem fejezte be a nyomozást az MSZP volt elnökhelyettese ellen a Központi Nyomozó Főügyészség, ezért ismét kitolták az eljárás végének határidejét. Az ügyészeknek december 14-ig kell befejezniük a nyomozást, és előállniuk a vádemeléshez szükséges bizonyítékokkal - tudta meg a Bors Online.

Nem ez az első eset

"Az ügyészségnek szüksége van még időre, hogy a nyomozást le lehessen zárni" - az Origónak ezzel indokolta az újabb határidő-módosítást Dr. Nagy Andrea, a KNYFÜ sajtószóvivője. Azt az értesülést viszont, hogy nincs elég bizonyíték Simon Gábor ellen, nem kommentálta az ügyésznő.

A költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsított Simon Gábor ügyében nem ez az első határidő-módosítás. Legutóbb nyáron kaptak újabb három hónapnyi időt a nyomozók arra, hogy összegyűjtsék a vádemeléshez szükséges bizonyítékokat. Akkor a június 14-én lejáró határidőt módosították szeptember 14-re.

Simon Gábor, itt még a Parlamentben Forrás: MTI/Kovács Attila

A politikus korábban előzetes letartóztatásban is volt, két hónappal később házi őrizetbe került. Végül ezen is enyhített a bíróság.

Simon Gábor jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Simon Gáborról tavaly február elején derült ki, hogy több 240 millió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. A KNYF csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja az MSZP volt elnökhelyettesét.

Az ügy kirobbanása után Simon Gábor százmillió forintnál több adóhátralékot fizetett be a külföldi számlákon rejtegetett vagyona után.

Emiatt esetleges börtönbüntetését csökkenthetik.

Idén május 15-én a Napi Gazdaság azt írta, hogy az ügyészségi nyomozóknak nem sikerült kideríteniük, hogy milyen forrásból származik az eltitkolt több százmillió forint.

Nincs félnivalója

Simon Gábor egy tévéinterjúban tavasszal arról beszélt, hogy a lelkiismerete tiszta, sem takargatnivalója, sem félnivalója nincs. A volt politikus a TV2 Tények című műsorának viszont nem beszélt arról, hogyan került a pénz a számlájára. Elmondta ugyanakkor, hogy az ügyben végig ártatlannak vallotta magát.