Kezdhetnek félni az egyetemi kancellárok

Palkovics László
Budapest, 2015. szeptember 1. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár távozik az Emberi Erőforrások Minisztériumából 2015. szeptember 1-jén, miután bejelentette, hogy a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Éves értékelést készít a felsőoktatási államtitkárság az egyetemi kancellárokról. Az intézmények gazdálkodásáért felelős vezetők kinevezése körül több botrány is akadt az elmúlt évben, információink szerint azonban senki nem fog rossz értékelést kapni. Orbán Viktortól pedig főleg nem. 
Vágólapra másolva!

Készülhetnek első megmérettetésükre az egyetemi kancellárok. Az Origo információi szerint a felsőoktatási államtitkárságon már dolgoznak az intézmények gazdálkodásáért felelős vezetők értékelésén.

Palkovics László elégedett a kancellárokkal Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kívülálló, sok hatalommal

Mint azt megírtuk, az év elején hivatalba lépett kancellárok kinevezése nem mindenhol okozott osztatlan sikert. A jelöltek közül kétfordulós pályázat alapján döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kancellárok nem állnak az egyetem alkalmazásában, lényegében külsős szakemberként vették át a rektoroktól a gazdálkodási feladatokat, viszont együttműködési kötelezettségük van velük.

Hamarosan az is kiderül, hogyan végezték a munkájukat az elmúlt 12 hónapban – legalábbis a kormány véleménye szerint. A minisztérium egyenként,

többfordulós értékelést készít a kancellárok teljesítményéről,

amit az érintettek december végén ismerhetnek meg.

Nagyvállalati szempontok

Az EMMI a többi közt azt veszi majd figyelembe, mekkora az adott felsőoktatási intézmény készpénzállománya, értékeli a folyamatban lévő pályázatokat, a külső bevételeket, de azt is, hogyan jönnek ki az egyetem többi tisztségviselőjével, valamint mekkora az általuk irányított intézményben az alkalmazottak fluktuációja.

Szentgyörgyvölgyi László, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kancellárja átveszi kinevezési okmányát Balog Zoltántól Forrás: MTI/Illyés Tibor

– mondták minisztériumi forrásaink.

Félnetek nem kell, jó lesz

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kancellároknak nincs mitől félniük, és ezt erősítették meg az érintettek is. A minisztériumon belül ugyan többen is esküdnek rá, hogy nagyon kritikusak a kancellárokkal szemben, mégsem gondolják bárkiről is, hogy alkalmatlan lenne a feladatára. A jelenlegi tisztségviselők valószínűleg

a kiváló, a jó és a kisebb fejlődésre szoruló minősítést fogják megkapni.

Akkor sem történik persze nagy baj, ha valaki rosszabb értékelést kap kézhez karácsonyra, legfeljebb a következő évben jobban kell igyekeznie, hogy teljesítse a kitűzött célokat. Meglepetés amúgy sem ér majd senkit, mert a kancellárok napi kapcsolatban állnak a felsőoktatási államtitkársággal, valamint havi beszámolási kötelezettségük is van.

– mondta erről a minisztérium egyik magas rangú képviselője.

Szász Károly jó minősítést kapott Forrás: MTI/Földi Imre

Jól szerepelt a PSZÁF-elnök

Az Origónak a tárcánál a kifejezetten jól működő kancellárok között említették Dr. Pavlik Líviát, a Corvinus, valamint Dr. Szász Károlyt, a Semmelweis Egyetem kancellárját. Utóbbi egyébként korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke volt.

A vs.hu egyébként év elején közérdekű adatként kikérte a kancellárok fizetési adatait, ebből kiderült, hogy a gazdasági vezetők 1,5-2 millió forint között keresnek, valakinek pedig autó- és telefonhasználat is jár.

Botrányok? Na és!

A kancellári rendszerre

nem volt különösebb hatással a Színház- és Filmművészeti Egyetemen januárban kitört botrány sem,

amikor a jelölt, Papp Csilla az intézmény tiltakozása miatt visszalépett. A minisztériumban nem tulajdonítottak politikai jelentőséget Kupper András menesztésének sem, akinek azért kellett távoznia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem éléről, mert nem tudott együttműködni a rektorral. Mindkét esetet kulturális különbségeknek tudták be.

Kupper András nem jött ki a rektorral Forrás: MTI/Kovács Tamás

Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábban az Origónak úgy nyilatkozott: a művészeti intézmények mindig mások, ott eleve érzékenyebb emberek vannak, akik nehezebben kezelik a változásokat.

Egészen más volt viszont Devecz Miklós esete. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja azért mondott le szeptember végén, mert kiderült: a Facebookon megosztott egy szexista és menekültellenes fotót.

A minisztériumban nem nézték jó szemmel a történteket,

ezért Balog Zoltán azonnal el is fogadta a szakember lemondását.

Szolnok nem jól teljesít

A gazdaságilag legrosszabb helyzetben lévő három felsőoktatási intézmény egyébként

a Nyugat-magyarországi Egyetem, az Eötvös József Főiskola és a Szolnoki Főiskola.

Ennek ellenére az ott dolgozó kancellároknak sem kell különösebben aggódniuk. A Magyar Államkincstár adatai szerint ugyanis az első kettő gazdálkodása sokat javult, Szolnokon pedig a PPP-rendszer okoz nagy problémákat, de az államtitkárság azt reméli, hogy a Kecskeméti Főiskolával történt összevonás meghozza majd a kívánt javulást.

A Szolnoki Főiskola a PPP-beruházásokat nyögi Forrás: MTI/Bugány János

Orbánnak így is jó

Elégedett a kancellárokkal Palkovics László, felsőoktatási államtitkár is, sőt úgy tudjuk, Orbán Viktornak sincs ellenvetése a rendszerrel szemben. Információink szerint a kormányfő a miniszterek és államtitkárok értékelésén is jó osztályzatot adott Palkovicsnak, és

nem tervezi, hogy a közeljövőben leváltja.

A következő kormányülés egyébként tematikusnak is mondható, a rengeteg új rendelkezés miatt nagyrészt a felsőoktatásról fog szólni.