Hat embercsempészt ítéltek el egy nap alatt

Vágólapra másolva!
A vád szerint a magyar állampolgárságú vádlottak mindegyike menekülteket akart Budapestre fuvarozni a szerb-magyar határról. A Fővárosi Főügyészség idén már 119 ügyben indított nyomozást embercsempészés bűntette miatt. Az eljárások több mint 80%-a július-szeptember hónapban indult.
Vágólapra másolva!

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a héten egy nap alatt hat különböző ügyben hat magyar állampolgárt állított bíróság elé gyorsított eljárásban – áll a Fővárosi Főügyészség közleményében.

Budapestre szólt a fuvar

A vád szerint a magyar állampolgárságú vádlottak mindegyik ügyben a szerb-magyar határszakaszon megállapodtak az útlevéllel nem rendelkező, magukat szír, illetve afgán állampolgároknak valló külföldiekkel, hogy őket anyagi ellenszolgáltatás fejében Budapestre szállítják, és ezzel segítséget nyújtanak nekik az államhatár jogellenes átlépéséhez. A sofőröket és az utasokat mindegyik esetben még útközben megállították, és az embercsempészeket előállították.

Börtön és vagyonelkobzás

A bíróság 2015. október 12-én öt vádlottal szemben börtönbüntetést szabott ki: egyiküket letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, míg a négy másik vádlott esetében a végrehajtást próbaidőre felfüggesztették. A hatodikat a bíróság megrovásban részesítette. A bíróság emellett többüket határozott időre eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint velük szemben 200-500 euró közötti összegre vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet egyik ügyben sem jogerős. Az ügyészi fellebbezések mindegyik esetben súlyosbítás, illetve letöltendő szabadságvesztés kiszabására irányulnak.