Új megbízást kapott Simicskó István

Simicskó István
Simicskó István
Vágólapra másolva!
Öt új államtitkár kinevezése valamint háromnak a felmentése jelent meg a friss Magyar Közlönyben, amiből az is kiderül, milyen új feladatot kapott Simicskó István honvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Nem mindenki új ember a frissen kinevezett öt államtitkárból: Csepreghy Nándor például már eddig is a Lázár János vezette Miniszterelnökségen dolgozott fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárként, a változás esetében annyi, hogy előlépett államtitkárrá.

Egy államtitkár helyett már a miniszter helyettese Csepreghy Nándor a Miniszterelnökségen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez azonban azzal is együtt jár, hogy a jövőben

Csepreghy lesz államtitkárként a Miniszterelnökség miniszterhelyettese,

nem pedig az államtitkári posztját azért megtartó L. Simon László, akit az utóbbi időben cégügyei miatt többször is cselekvésre szólított fel a miniszter.

Völner váltja Répássyt az IM-ben

Jelentősebb változás volt Völner Pál életében, hogy rövid időn belül már másodszor léptetik elő: júniusban Lázár János Komárom-Esztergom megye fejlesztési miniszteri biztosává nevezte ki, most pedig az Igazságügyi Minisztérium államtitkára lett.

Orbán Viktor megköszönte Répássy Róbert munkáját és felmentette az államtitkárt Fotó: Origo

Völner az államtitkári poszton Répássy Róbertet váltja, akivel állítása szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter ugyan elégedett volt, ám a kormányfő szabta új politikai feladatokhoz új szereplőre volt szükség. Az Origo pedig megírta, hogy a vártnál lassabban haladó bírósági informatikai rendszer kiépítése állhat Répássy menesztése mögött.

Három új államtitkár az NGM-nél

A legnagyobb jövés-menés a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárcánál van, hiszen itt

egyszerre három új államtitkárt is kinevezett a miniszterelnök előterjesztésére az államfő:

Lepsényi Istvánt, Hornung Ágnes Annát és Cseresnyés Pétert.

Glattfelder Béla még államtitkárként egy elektromos autóban Forrás: MTI/Soós Lajos

Azt már régóta tudott volt, hogy a kormányátalakítás erősen érinti a nemzetgazdasági tárcát, és ennek részeként biztosan megválnak két államtitkártól: a gazdaságszabályozásért felelős Glattfelder Bélától, valamint a szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár Czomba Sándortól.

Glattfelder Béla helyére érkezett Lepsényi István,

aki korábban a Knorr-Bremse igazgatója volt. A Czomba Sándor posztját átvevő Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő pedig 2006-2010 között Nagykanizsa alpolgármestere, majd 2010-2014 között a város polgármestere volt.

Hornung Ágnes Anna pedig a júliusban önként felálló Orbán Gábort váltja

a tárca adó- és pénzügyekért felelős államtitkári posztján. Mint arról az Origo beszámolt, Orbán Gábor távozásában szerepet játszhattak a minisztérium és a jegybank közötti feszültségek, de egy jobb ajánlat is.

Új megbízást kapott Simicskó

A Magyar Közlönyből az is kiderül, hogy a határzárépítés lassúsága miatt lemondott

Hende Csaba posztját alig egy hónapja elfoglaló honvédelmi miniszter új megbízatást kapott.

Simicskó István kormánypárti javaslatra a magyar nemzeti értékekről döntő Hungarikum Bizottság tagja lett.

Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok úszó és Simicskó István - utóbbi még sportállamtitkárként Forrás: MTI/Komka Péter

Mint arról az Origo beszámolt, jelentős változás történt az év eleje óta mind Simicskó István, mind pedig elődje, Hende Csaba vagyoni helyzetében. Ez derült ki a politikusoknak a kormány honlapjára feltöltött,a posztcsere miatt kötelezően leadandó záró vagyonnyilatkozataiból.