Magyar orvost díjazott az amerikai nagykövet

Colleen Bell Szabó Éva
Vágólapra másolva!
Szabó Éva radiológusnak ítélték az idei a Nancy Brinker-díjat. A volt budapesti amerikai nagykövetről elnevezett elismerést a mellrák elleni küzdelem résztvevői kaphatják meg.
Vágólapra másolva!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ezt, illetve a betegség megelőzésének fontosságát hivatott hangsúlyozni a Nancy Brinker-díj, amelyet hatodik alkalommal adtak át csütörtökön az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén.

Segített a gyógyításban

Az elismerést – amellyel a magyarországi emlőrákgyógyítás terén elért kiemelkedő teljesítményeket díjazzák – idén Szabó Éva radiológus kapta

a mellrák hatékonyabb kezelését segítő diagnosztikai tevékenységéért.

A díjjal nemcsak emlékplakett jár: Szabó Éva részt vehet egy decemberben, a texasi San Antonióban rendezendő rangos szakmai konferencián.

Colleen Bell és Szabó Éva Forrás: US EMBASSY PA./Attila Nemeth

Gyakori halálok

A díjazott méltatásakor Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet elmondta: Magyarországon évente 2100 nő halálát okozza a kór, amely így egyszersmind a második leggyakoribb halálok a 45 és 65 év közötti nők körében, ezért arra bátorította az érintetteket, hogy éljenek az állam által biztosított évi egyszeri ingyenes szűrés lehetőségével.

A névadróról

Nancy Goodman Brinker 2001 és 2003 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, megbízását George W. Bush elnöktől kapta. 1982-ben ő alapította a Susan G. Komen Breast Cancer Foundation mellrák ellenes alapítványt, melyet a két évvel azelőtt elhunyt nővéréről nevezett el. 2001-es Magyarországra érkezése után nem sokkal életre hívta az azóta hagyománnyá vált Egészség Hídja kezdeményezést, amely a mellrák veszélyeire hívja fel a figyelmet. Nagyköveti kinevezése előtt több mint egy évtizedet töltött Washingtonban, munkájára ugyanis három elnök – Ronald Reagan, George H.W. Bush és George W. Bush –adminisztrációjában is igényt tartottak, 2007 és 2009 között például protokollfőnökként dolgozott. A róla elnevezett díjat 2010-ben alapította Eleni Tsakopoulos Kounalakis akkori budapesti amerikai nagykövet.

Bell nagykövet arról is beszélt, hogy Nancy Brinker tevékenysége előtt a mellrák az Egyesült Államokban is tabutémának számított, a megelőzésére és kezelésére fordított pénz pedig kevés volt.

Elődje munkássága azonban átalakította a betegségről folyó közbeszédet.

Össztársadalmi és politikai felelősség

Az esemény másik felszólalója, Oláh Edit akadémikus és rákkutató azt mondta, a rák világszerte óriási teherré vált, s bár a megelőzés és a kezelés az elmúlt évtizedben sokat fejlődött. Ezzel szembenézni nemcsak szakmai feladat, de társadalmi és politikai felelősség kérdése is.

.