A Fidesszel harcolt, Andy Vajnával megegyezett

TV2 Andy Vajna dirk gerkens MBC
Vágólapra másolva!
Dirk Gerkens, az RTL Magyarország éléről tavasszal távozott vezérigazgató veszi át a TV2 irányítását - erősítette meg Gerkens és a csatornát megvásárló Andy Vajna kormánybiztos. Vajna nem válik meg kormánybiztosi posztjától, és a kormány szerint sem összeférhetetlen ezzel, hogy tévét vett. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Hamarosan átveszi a TV2 irányítását Dirk Gerkens, az RTL Magyarország éléről márciusban távozott egykori vezérigazgató - ezt erősítette meg Gerkens és Andy Vajna filmipari kormánybiztos, akinek érdekeltsége ma jelentette be, hogy megvásárolja a TV2-t.

Dirk Gerkens, a TV2 leendő vezérigazgatója és a tulajdonos, Andy Vajna Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo is beszámolt arról, hogy

a Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a TV2 Media Group Holdings Kft. aláírta az erről szóló adásvételi szerződést.

A tranzakció a hatósági engedélyek és szerződésátruházások megszerzésekor zárul le - közölték a felek.

Gerkens: Ez erős kihívás

Új posztját, a TV2 vezérigazgatói teendőinek ellátását "erős kihívásnak" nevezte Dirk Gerkens, aki az után távozott az RTL vezérigazgatói székéből, hogy tárgyalt a cégcsoport vezetőivel a jövőjéről. Ő nem mondott le, és nem is fogadta el a médiavállalat új ajánlatát - mondta akkor az Origónak.

Vajna célja, hogy egy-két éven belül leelőzze a TV2 az RTL Klubot Fotó: Polyák Attila - Origo

A leendő vezérigazgatót Andy Vajna úgy méltatta, mint az ember, "aki ahhoz a jövőhöz kell, amit megálmodtam." Ez a jövő pedig az új tulajdonos szerint az, hogy a jövőben a TV2 legyen a legsikeresebb magyar csatorna, és "egy két éven belül leelőzze az RTL Klubot."

Röviden összefoglalta Vajna a TV2 jövőjét érintő terveit Forrás: Origo

Az eseményen rövid sajtóközleményt osztottak ki, ebben foglalta össze az új tulajdonos a TV2 jövőjét érintő terveit, illetve a dokumentum tartalmazta Vajna valamint Gerkens rövid nyilatkozatát is.

Egyetlen kérdés hozta csak zavarba a leendő vezérigazgatót Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyvalamivel sikerült a tájékoztatón a sajtónak zavarba hoznia a jelek szerint a leendő vezérigazgatót: az RTL-es szerződésének esetleges kizárólagossági záradékával, amit a cégek már rutinszerűen kötnek topmenedzsereikkel, biztosítva, hogy azok ne mehessenek el rövid időn belül a konkurenciához. Gerkens azt mondta, ilyen kitétel az őszerződésében is volt, "de nincs ebből probléma, és ezt az RTL is így gondolja."

Vajna nem mond le

Az Orbán-kormány filmipari kormánybiztosa helyett ügyvédje válaszolt arra a kérdésre, nem összeférhetetlen-e, hogy Vajna kormánybiztosként meghatározó részesedést - sőt kizárólagos tulajdont - szerez egy televíziócsatornában. Az ügyvéd rövid válasza szerint ez nem aggályos.

Vajna ügyvédje szerint ugyanis nincs erre vonatkozó jogszabályi összeférhetetlenség, éppen ezért

nem is volt oka elgondolkodni Vajnának azon, hogy lemondjon kormánybiztosi tisztségéről.

Néhány perccel korábban a Kormányinfón is feltették ezt a kérdést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, aki szintén nem tartotta jogilag aggályosnak Vajna médiavásárlását. Lázár János azt mondta, a kormány nem is kíván foglalkozni azzal, hogy Andy Vajna megvette a TV2-t, mert ez "egy üzletember üzleti döntése."

Húsz éve ez az álma

A Dirk Gerkensszel közösen tartott tájékoztatóján Andy Vajna elárulta, hogy 15-20 éves álma teljesült be, ugyanis már ennyi idővel ezelőtt megálmodta, hogy saját tévécsatornája lesz, most "végre eljött az idő".

A kormánybiztosnak már 20 éve álma egy saját tévécsatorna Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt is mondta, hogy a TV2 menedzsmentjében hamarosan változások várhatóak. Az már az eladás délelőtti bejelentésekor elhangzott, hogy a tulajdonjog átruházásáig a TV2 jelenlegi tulajdonosai és ügyvezetői, Yvonne Dederick és Simon Zsolt változatlan hatáskörben irányítják tovább a vállalatot, de most Vajna azt mondta, hogy az 1-1,5 hónapos átmeneti időszak után biztosan mindketten távoznak.

Jó befektetés, biztos alap

"Az elmúlt két évben az új menedzsmentstruktúrával, valamint körültekintő pénzügyi irányítással az eredeti várakozásokhoz képest jóval hamarabb, egy év alatt növekedési pályára állítottuk a TV2-t. A médiavállalat megvásárlása jó befektetésnek bizonyult,

biztos alapokon álló, jól működő céget adhatunk át az új tulajdonosnak"

- nyilatkozta a tulajdonosváltás bejelentésekor Yvonne Dederick és Simon Zsolt, a TV2 Csoport tulajdonos-ügyvezető igazgatói.

Lehetőséget vásárolt

Amikor Andy Avjnát a TV2 előnyeiről illetve hátrányairól kérdezték, azt mondta, hogy a vásárlás előtt nem ezeket figyelte, hanem

azt a lehetőséget vette meg, hogy a TV2 Magyarország legsikeresebb televíziója lehessen.

A csatorna múltjára utalva hozzátette: kezdetben messze mindenki előtt volt a TV2, ő szeretné ezeket a számokat visszahozni. Mint mondta, a Mokka és a Tények műsorok most is nagyon erősek, de mindent lehet még tovább javítani.

MBC, vagyis Magyar Broadcasting Company a neve Vajna cégének Fotó: Polyák Attila - Origo

Az új tulajdonos arról is beszélt, hogy Dirk Gerkensszel márt átnézték a műsorstruktúrát, és "pontosan tudják, mit tartanak meg, és mit kell újragondolni." Hozzátette: meglesz az a pénz, ami a TV2-t a lábára állítja.

"Dirk Gerkens döntése lesz, hogy ki jön, ki marad, kivel tud együtt dolgozni, kinek lesz pozitív jövője a csatornánál. Ez a következő 30-40 napban el fog dőlni, ahogy bemegyünk és körbenézünk" - mondta Vajna. Neveket egyelőre nem árultak el, az viszont elhangzott, hogy a konkurenciától is csábíthatnak át embereket.

A vételár tabutéma

A TV2-ért fizetett vételárat Andy Vajna tabuként kezeli, így az erre vonatkozó kérdésekre nem válaszolt. Az új tulajdonos szerint

ez az én befektetésem, a vételár titok."

A piaci és a sajtóhírek egyébként korábban mintegy 20 milliárd forintos nagyságrendű tranzakcióról szóltak, aminek java részét Andy Vajna állítólag hitelből fedezi.

A TV2-ért állítólag fizetett 20 milliárd forintos ár a korábbi tranzakciók alapján némiképp túlzónak tűnik. Korábban - amikor a csatorna tulajdonjoga Simon Zsolthoz és Yvonne Dederickhez vándorolt - a vevők szintén titkolták a vételárat. Az eladó ProSiebenSat1. azonban nyilvános társaság, éves és évközi beszámolókat tesz közzé. Az időközi beszámolókból pedig elég sok információ kiderül az ügyletről pénzügyi részleteiről.

Azért valami sejthető

A tőzsdei jelentések szerint ProSiebenSat1. 14,7 millió euróért (mai árfolyamon számolva közel 4,6 milliárd forintért) adta el a TV2-t. Ebből azonban a vevők csak 0,5 millió eurót (155 millió forintot) fizettek ki 2014-ben, a fennmaradó összeget a ProSiebenSat1. 2016. végéig meghitelezte, amikor kamatokkal együtt 15,5 millió eurót (4,8 milliárd forintot) kell majd törleszteni. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a TV2 kapott még a ProSiebenSat1.-tól egy 9 millió eurós (2,8 milliárd forintos) hitelkeretet, illetve igénybe vettek egy 1,9 millió eurós (589 millió forintos) áthidaló kölcsönt is.

Andy Vajna ugyan nem árulta el a vételárat, de enélkül is sokminden kiderül Fotó: Valuska Gábor

Nagyon leegyszerűsítve a kérdést és nem vizsgálva azt, hogy a hiteleket miként számolták el, ha a tehát a korábbi adásvételt úgy akarják lezárni, hogy a ProSiebenSat1. valamennyi követelése teljesüljön, akkor a csatornának 26,9 millió eurót (8,4 milliárd forintnak megfelelő összeget) kellene megkapnia 2016 végéig. Ez pedig jócskán elmarad a mostani ügylettel összefüggésben felmerült 20 milliárd forinttól.

Megkönnyebbültek a TV2-nél

A TV2 munkatársainak egy része ma megkönnyebbüléssel fogadta a hírt Andy Vajna és Dirk Gerkens duójáról. Több forrásunk is úgy nyilatkozott, a belső morált már alaposan felőrölte a csatorna háza táján hónapok óta tartó bizonytalanság. Most, hogy megnevezték Andy Vajna személyében az új tulajdonost és Dirk Gerkenst, mint vezérigazgatót stabilitást, erősödést várnak.

Dirk Gerkens kinevezését megkönnyebbüléssel és elégedettséggel fogadták a TV2-nél Fotó: Polyák Attila - Origo

Forrásaink egységesen elégedettek Dirk Gerkens vezérigazgatói kinevezésével. Profi tévémenedzsernek tartják, akinek az irányításával hosszú évek után ismét esélyt látnak arra, hogy a csatorna kijöjjön a negatív nézettségi és üzleti spirálból.

Meg kell húzni a nadrágszíjat?

Egy másik TV2-es forrásunk szerint Andy Vajna mindenekelőtt jelentős költséghatékonyságot vár el az új menedzsmenttől. Informálisan már megkezdték a csatorna szervezeti átvilágítását. Többen elbocsájtásoktól, alapos átszervezésről beszéltek az Origónak.

TV2-s forrásaink szerint a csatornánál alighanem meg kell majd húzni a nadrágszíjat Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy harmadik forrásunk emlékeztetett, hogy legutóbb, amikor júniusban a TV2 műsorra tűzte az Andy Vajna érdekeltségi körébe tartozó Miss Universe Hungary szépségversenyt, Andy Vajna számára költséghatékonyság volt a legfontosabb műsorkészítési elv.

Forrásunk szerint egész biztosan a csatorna kiadásainak jelentős csökkentése várható, ez pedig szervezeti egységek összevonásával, racionalizálással végső soron munkahelyek megszűnésével járhat. Forrásunk azt is hozzátette, hogy

a TV2 fenntartható üzleti pályára állítása csak jelentős átszervezés, karcsúsítás után lehetséges,

Dirknek pedig ez nem jelent problémát.

Cikkünk folyamatosan frissül.