Ezentúl küldetéstudata lesz a pedagógusoknak

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Budapest, 2010. október 15. Csen Matteo (Chen Matteo) ötödik osztályos tanuló jelentkezik a matematika órán a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Az intézményben az 1-8. évfolyamos diákok a magyar Nemzeti alaptanterv tárgyai mellett tanulják a kínai nyelvet, a képzőművészeti és zenekultúrát, a kínai irodalmat, történelmet és földrajzot is. A kínai nyelvű órákat kínai anyanyelvű szakképzett pedagógusok tartják. Az iskolában 2004-ben főleg Budapesten élő kínai gyerekek számára kezdődött az oktatás, jelenleg 213-an járnak ide, a tanulók közel fele már magyar anyanyelvű. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Átírják a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexét: kikerül ugyan belőle az alaptörvényre utalás, viszont új pontként szerepelhet, hogy a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat.
Vágólapra másolva!

Több ponton változhat a Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott etikai kódex: a beérkezett vélemények alapján

kikerülhet belőle az alaptörvényre való direkt utalás, az elszürkülés és kiégés ellen való küzdelem,

és a nevelőtestületeknek az erkölcsi értékeket érintő egységes fellépése.

Algebraóra a 11. b osztályban a beregszászi Kossuth Lajos Középiskolában Forrás: MTI/Balázs Attila

A dokumentumban, amelyet várhatóan november közepén fogadnak el, új pontként szerepelhet, hogy a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat. Horváth Péter, a kar elnöke elmondta:

az etikai kódex tervezetéhez 202 javaslat érkezett a tagoktól.

Az etikai kódexet a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlése fogadja majd el kétharmados szavazat többséggel - közölte az elnök. A küldöttgyűlés tervezett időpontja november 14-e.