Volt egy eladó TV2, valaki megvette

Simicska Lajos Andy Vajna
Vágólapra másolva!
Hosszú jogi csatát hozhat a TV2 birtoklásáért folyó harcban egy fordulat. Alig néhány órával azután, hogy a csütörtök reggel aláírt szerződést bejelentve Andy Vajna nagy terveket vázolt fel a frissen megszerzett tévécsatornájával összefüggésben, a Simicska Lajos bizalmasaként és üzlettársaként közismert Fonyó Károly cége bejelentette: megelőzték Vajnát. Azt állítják, a kormánybiztos nem vehette meg a TV2-t, mert azt ők már két nappal korábban megtették.
Vágólapra másolva!

Az évtized médiavásárlásának tűnik a TV2 megvétele, csak azt nem tudni biztosan, hogy kié most a kereskedelmi csatorna: Simicska emberéé vagy a filmipari kormánybiztosé.

Simicskáék állítják, már előbb megvették

Nem Andy Vajnáé a TV2, mert érvénytelen a csütörtökön aláírt adásvételi szerződés, miszerint a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékát a filmipari kormánybiztos érdekeltsége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. vásárolta meg - ezt állítja az Origónak nyilatkozó Fonyó Károly.

Fonyó Károly, aki állítja: az övé a TV2 Forrás: MTVA / Nemzeti Audiovizuális Archivum

Fonyó Károly neve onnan lehet ismerős, hogy az ő érdekeltsége a Metropol ingyenes terjesztésű napilap, és régóta Simicska Lajos üzleti partnereként, sőt bizalmasaként emlegetik.

Fonyó az ügyvezetője és a tulajdonosa is annak a Megapolis Media Zrt.-nek, amely csütörtök este sajtóközleményben tudatta:

már október 13-án megvásárolták a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét,

ezzel közvetett módon a TV2 országos médiaszolgáltató tulajdonosává vált.

Eladták, ami nem az övék

"A Megapolis Media Zrt. a mai napon Yvonne Perla Dederick és Simon Zsolt János ügyvezetőket a TV2 Media Group Holdings Kft. ügyvezetői tisztségéből azonnali hatállyal visszahívta" - folytatódott a Fonyó-cég közleménye.

A TV2 vezérlőjében - nem világos, ki az új tulajdonos Forrás: TV2

Az indoklás szerint Yvonne Dederick és Simon Zsolt ugyanis

Vagyis - állítja Fonyó cégének közleménye - a TV2 két ügyvezetője úgy adta el a társaságot Vajnának, hogy már nem volt az övék.

- mondta az Origónak Fonyó Károly, aki arról is beszélt, hogy komoly jogvitákra számít.

Fonyó csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában is megszólalt, de nem részletezte a vásárlás szerződéses konstrukcióját, csak annyit mondott:

a TV2 két ügyvezető-tulajdonosa tisztában volt azzal, hogy az ő cége megvásárolta a TV2-t tulajdonló társaságot.

Ezek után őt meglepetésként érte, hogy két nappal később eladták Vajnának - mondta Fonyó.

Vajna már beleélte magát

Fonyó bejelentése alig néhány órával azután robbant, hogy Andy Vajna sajtótájékoztatón jelentette be a reggel óta tudott, de hónapok óta rebesgetett vásárlást. Sőt, a volt RTL-vezérrel kapcsolatos találgatásoknak is véget vetett, hiszen bemutatta Dirk Gerkenst, mint aki hamarosan átveszi a TV2 irányítását.

Andy Vajna és Dirk Gerkens a nagy bejelentésen Fotó: Polyák Attila - Origo

Gerkens és Andy Vajna kormánybiztos nagy tervekről beszélt: Gerkens "erős kihívásnak" nevezte a TV2 vezérigazgatói teendőinek ellátását, míg Vajna úgy nyilatkozott,

az a célja, hogy a jövőben a TV2 legyen a legsikeresebb magyar csatorna,

és "egy-két éven belül leelőzze az RTL Klubot."

A kormánybiztos állítása szerint 20 éve álmodozott egy saját tévéről Fotó: Polyák Attila - Origo

A Dirk Gerkensszel közösen tartott tájékoztatóján Andy Vajna azt is elárulta, hogy 15-20 éves álma teljesült, ugyanis már ennyi idővel ezelőtt megálmodta, hogy saját tévécsatornája lesz, most "végre eljött az idő".

Nem mond le

Az Orbán-kormány filmipari kormánybiztosa helyett ügyvédje válaszolt arra a kérdésre, nem összeférhetetlen-e, hogy Vajna kormánybiztosként meghatározó részesedést - sőt kizárólagos tulajdont - szerez egy televíziócsatornában. Az ügyvéd rövid válasza szerint ez nem aggályos. Vajna ügyvédje szerint ugyanis nincs erre vonatkozó jogszabályi összeférhetetlenség, éppen ezért nem is volt oka elgondolkodni Vajnának azon, hogy lemondjon kormánybiztosi tisztségéről. A nap folyamán korábban a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek is feltették ezt a kérdést, és ő szintén nem tartotta jogilag aggályosnak Vajna médiavásárlását. Azt mondta, a kormány nem is kíván foglalkozni ezzel, mert ez "egy üzletember üzleti döntése."

Fonyó kirúgta, Vajna visszavette?

Mint arról az Origo is beszámolt, csütörtök reggel jelentették be, hogy hamarosan új tulajdonos veheti át a TV2 Csoportot. A Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a TV2 Media Group Holdings Kft. a mai napon aláírta az erről szóló adásvételi szerződést, ám a tranzakció a hatósági engedélyek és szerződésátruházások megszerzésekor zárul le - közölték akkor a felek.

A vételárról sem Gerkens sem pedig Vajna nem beszélt Fotó: Polyák Attila - Origo

A tulajdonjog átruházásáig a jelenlegi tulajdonosok és ügyvezetők, Yvonne Dederick és Simon Zsolt változatlan hatáskörben, az eddig megszokottak szerint irányítják tovább a vállalatot - közölték. Érdekesség, hogy

ebben a közleményben Yvonne Dederick és Simon Zsolt még tulajdonosokként szerepeltek,

miközben Fonyó Károly állítása szerint ekkor már két napja nem voltak azok. Ugyancsak érdekes, hogy Yvonne Dederick és Simon Zsolt a csütörtöki közlések szerint ügyvezetők, miközben aztán Fonyó közölte, hogy leváltották őket.

Két év, több tulajdonos

A jelenlegi tulajdonosok 2013 decemberében vásárolták meg a médiavállalatot a ProSiebenSat.1-tól.

A TV2 Csoport 2014-ben közel másfél milliárd forinttal, 17,6 milliárdra növelte árbevételét.

A társaság nemcsak a helyi gyártásra szánt összeget növelte, hanem 3,511 milliárdos cash-flow tartalékot halmozott fel, valamint 2008 óta először zárta az évet pozitív, 958 milliós EBITDA eredménnyel.

Akkor a cég közölte, hogy az új tulajdonosi kör továbbra is biztos pénzügyi alapokat nyújt a TV2 Csoport számára. A felek a tranzakció részleteit két éve sem közölték.

Yvonne Dederick a TV2 green box stúdiójában és vezérlőjében - leváltották, majd visszavették? Fotó: Szabó Gábor - Origo

A ProSieben Sat.1 akkor olyan finanszírozási ajánlatot tett az új tulajdonosoknak, amely lehetővé tette, hogy a vételárat csak egy bizonyos idő múlva kelljen megfizetniük. Információnkat akkor a ProSiebenSat.1 nem kívánta kommentálni, szóvivője a szerződés titoktartási záradékára hivatkozva utasította el kérdéseinket, a TV2 később viszont megerősítette.