Ügyészség előtt a TV2 eladásának ügye

Simicska Lajos Andy Vajna
Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanújának kivizsgálását kéri egy magánszemély az ügyészségtől a TV2 másodszori eladása miatt. A bejelentő nyomozás megindítását javasolja - ha kell, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevonásával.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés gyanújával tett bejelentést ismeretlen tettes ellen egy magánszemély a TV2 vitatott és – a jelek szerint – kettős értékesítése miatt. A bejelentő azt kéri a Fővárosi Főügyészségtől, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Ha kell, vonják be a NAV-ot

Indítson az ügyészség szükség esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevonásával nyomozást annak kiderítésére, történt-e bűncselekmény, fennáll-e a hűtlen kezelés gyanúja a TV2 értékesítése kapcsán - ezt kéri az ügyészségtől egy állampolgár, a fel- és bejelentéseiről ismert Tényi István.

Simicska Lajos és Andy Vajna - ki vett tévécsatornát előbb? Fotó: Bielik István - Polyák Attila - Origo

A bejelentő a levelében arra hívta fel az ügyészség figyelmét – erre alapozza a hűtlen kezelés gyanúját is –, amiről az Origo is beszámolt: a TV2 megvétele az évtized médiavásárlásának tűnik, csak

azt nem tudni biztosan, hogy kié most a kereskedelmi csatorna:

Simicska emberéé, Fonyó Károlyé vagy Andy Vajna filmipari kormánybiztosé.

Alig néhány órával azután ugyanis, hogy a csütörtök reggel aláírt szerződést bejelentve Andy Vajna nagy terveket vázolt fel a frissen megszerzett tévécsatornájával összefüggésben, Simicska Lajos bizalmasaként és üzlettársaként közismert Fonyó Károly cége bejelentette: megelőzték Vajnát.

Simicskáék is jogászkodnak

Pénteken Fonyó Károly nem cáfolta az Origónak azt az értesülést, miszerint még jóval az Orbán–Simicska-háború ez év februári kirobbanása előtt, tavaly ősszel Simicska Lajosék letettek egymillió eurót, és ezzel elővásárlási opciót szereztek a TV2-re.

Fonyó ugyanakkor elismerte, hogy jogi csatározásra számít, de mint mondta,

Fonyó Károly szerint jogászaik vizsgálják a körülményeket Forrás: MTVA / Nemzeti Audiovizuális Archivum

Az üzletember kérdésünkre azt mondta, Simon Zsolt és Yvonne Dederick aláírása is rajta volt azon az adásvételi szerződésen, amely szerint

az ő cége, a Megapolis Media Zrt. vásárolta meg a TV2-t október 13-án, vagyis két nappal Andy Vajna előtt.

Hozzátette: jogászaik most azt vizsgálják, hogy ennek a 13-i adásvételnek a tudtában miként írhattak alá a volt tulajdonos-ügyvezetők újabb adásvételi szerződést október 15-én Vajna cégével.