Vízumot adna a menekültekért Merkel

Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel looks through the window of her vehicle after arriving at the airport in New Delhi on October 4, 2015 for a two-day visit to India. German Chancellor Merkel landed in New Delhi late on October 4 for a visit in which she is expected to push for closer trade ties, and during which India's leader hopes to draw investment from the European powerhouse. AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
Vágólapra másolva!
Csábító ajánlatot tett a török miniszterelnöknek Angela Merkel: a német kancellár segít a vízumkönnyítő tárgyalásokban, ha Törökország visszafogadja az illegális határátlépőket. Rövidülhet az EU-ba vezető török út is.
Vágólapra másolva!

Vízumot a menekültválság rendezéséért – lényegében ezt a cserealapot kínálta fel törökországi látogatásán Angela Merkel.

Kölcsönös előnyök

A kancellár ígéretet tett Ahmet Davutoglu török miniszterelnöknek, hogy gyorsítani fogja a német-török vízumkönnyítő tárgyalásokat, ha Ankara is gyorsabban jóváhagyja az EU-ból kiutasított menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt.

Valamit valamiért: gyorsíthatja a vízumkönnyítő eljárást Angela Merkel, ha Törökország is lép a menekültügyben Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Téma volt Brüsszelben is

Merkel kijelentései nem előzmény nélküliek, Ankara támogatása központi téma volt a kétnapos uniós csúcson is.

A brüsszeli ülésről kiszivárgott tervek szerint

az EU 3 milliárd eurós forrással támogatná a menekültválság kezelésében Törökországot,

mint a népvándorlási hullám legfontosabb tranzitállamát, és többek között segítenék Ankara gyorsabb uniós csatlakozását is.

Egyedül nem bírják

Törökország a legfontosabb tranzitország, amelyen áthaladnak az EU-ba tartó menekültek, ám kormányuk jelezte:

egyedül nem tudják kezelni válságot,

fenntartani az akár több tízezer embert befogadó táborokat. Jelenleg több mint 2 millió, javarészt Szíriából érkező menekült él török területen.

Szír férfi mászik át a szerb-magyar határt biztosító pengekerítés alatt. A kép szeptember 8-án készült - azóta változott a migrációs útvonal, a szlovén-horvát határra érkeznek a menekültek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Közülük százezrek indultak meg az utóbbi hónapokban Nyugat-Európa felé, útjuk közben Magyarországot, majd Szlovéniát is érintve.