Drámai a helyzet a horvát-szlovén határon

Menekültek horvát-szlovén határon
Vágólapra másolva!
Drámai a helyzet a horvát–szlovén határon, miután Szlovénia bejelentette, hogy nem tud több menekültet fogadni. A migránsok között sok a nő és a gyerek, volt, aki egy patakon átúszva akart bejutni Szlovéniába.
Vágólapra másolva!

Drámai helyzet alakult ki hétfőre virradóra a horvát–szlovén határon, miután Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn.

Menekültek horvát–szlovén határon Forrás: EPA/Igor Kupljenik

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter vasárnap késő este arról tájékoztatta horvát kollégáját, Ranko Ostojicot, hogy

Szlovénia egyelőre nem tud több menekültet fogadni.

Még ezelőtt elindult egy 1800 főt szállító vonat a kelet-szlavóniai Tovarnikból a szlovén határ felé, ahová valamivel hajnali két óra után meg is érkezett.

A horvát hatóságok ezután a menekülteket a muraszerdahelyi határátkelő felé irányították, és közölték velük, hogy a saját felelősségükre megpróbálhatnak átjutni a szlovén határon, ahol viszont készenléti rendőrök, kutyák és drótkerítés várták őket.

300-an bejutottak Szlovéniába

A migránsok, akik között sok nő és gyerek volt, könyörögtek a szlovén rendőröknek, hogy engedjék be őket az országba, de a szlovén hatóságok nem tettek eleget ennek – számolt be a HRT helyszíni tudósítója.

Hozzátette, hogy akik nem találtak rést a kerítésen, még kora reggel is horvát területen várakoztak, sárosan és vizesen, de voltak köztük néhányan, akik a közeli patakon próbáltak meg átúszni.

Menekültek a horvát–szlovén határon Forrás: EPA/Igor Kupljenik

Egy körülbelül 300 fős csoportnak mégis sikerült bejutnia Szlovéniába. Őket buszokkal szállították a horvát hatóságok Bánfihegy körzetébe, amely közvetlenül a szlovéniai Lendva szomszédságában van.

Mivel ott nem volt megerősítve a határőrizet, a migránsok gond nélkül átjutottak a határon.

A horvátok lassítanának

Szlovénia az után döntött úgy, hogy egyelőre nem fogad több menedékkérőt, miután – a szlovén belügyi tárca közleménye szerint – az osztrák belügyminiszter telefonon értesítette szlovén kollégáját a menekültek fogadásának leállításáról.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a magyar–szerb zöldhatár lezárása óta 197 ezer menekült lépte át a szerb–horvát határt.

Horvátország területére vasárnap 4218 migráns érkezett.

A horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében a menekültek a horvát–szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak.