Nyomozók csaptak le a záhonyi határátkelőnél

trafik, cigaretta vásárlás, dohánybolt, cigarettacsempészet záhonyi határátkelő, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nagyszabású ügyészségi akció miatt torlódás volt reggel a záhonyi határátkelőnél. A razziában az Origo információi szerint legalább 20 személyt vettek őrizetbe, de pontos adatokat a nyomozók csak kedden fognak elárulni.
Vágólapra másolva!

Legalább 20, a záhonyi határátkelőnél dolgozó személyt vettek őrizetbe abban a hétfő reggeli razziában, amit később a Központi Nyomozó Ügyészség is megerősített. Közölték, hogy részleteket csak kedden árulnak el, az Origo azonban úgy értesült, hogy az akció keretében indult házkutatások akár estig is eltarthatnak.

Rendőrök őrizetben

Az állami tévé információi szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése és feljelentése alapján indult eljárás mintegy 20 ember ellen, és eddig már több hivatásos állományba tartozó embert őrizetbe vettek. Őket a nyíregyházi nyomozó ügyészség és a megyei rendőrkapitányság épületében állítják elő.

Képünk illusztráció Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Idén nyáron a határátkelőhely állományából 11 ember ellen már indult eljárás cigarettacsempészet gyanújával.

Az átkelő közelében torlódásra lehet számítani, ezért a rendőrség azt tanácsolja, hogy az Ukrajnába tartók inkább válasszák az egész nap üzemelő beregsurányi vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyet.

Már nyáron sejteni lehetett

A magyar–ukrán határon kialakult helyzettel nyáron az Origo is több cikkben foglalkozott. A júliusi munkácsi incidens után megszólaltattuk a kárpátaljai város polgármesterét, Lengyel Zoltánt, aki kizártnak tartotta, hogy az ukrán oldalon nyílt titokként folyó csempészetben a magyar fél ne lenne érintett. Szerinte a cigarettacsempészet felszámolásához nem elegendő az ukrán vámparancsnokság vezetőinek menesztése.

Nyilatkozata után egy nappal Lázár János bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök szigorú vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, igaz-e, amit Lengyel Zoltán állított, a személyi következményekről viszont akkor azt mondta: majd a vizsgálat lezárulta után lehet róla beszélni, ha beigazolódnak a gyanúk.

Nem sokkal később megszólaltattuk a munkácsi lövöldözésben részt vevő radikális Jobb Szektor szóvivőjét is, aki szerint hiba volt fegyvert használni, a csempészethez viszont nincs közük. Ismételt érdeklődésünkre Lengyel Zoltán azt mondta: nem hisz a szektorosoknak, szerinte ők inkább részt akarnak szerezni a piacból, és ezt a kijevi kormány tudta nélkül nem tehetnék meg.

Minden útlevélkezelőt elvittek

A Magyar Idők úgy értesült, hogy a nyomozók az összes (több mint harminc) útlevélkezelőt őrizetbe vették, mert a feltételezések szerint ellenszolgáltatás ellenében soronkívüliséget biztosítottak a nekik fizető határátkelőknek. A egyenruhás gyanúsítottak kihallgatását már megkezdték, és jelenleg is tart. A határforgalom azért bénult meg, mert az akció után pótolni kellett az útlevélkezelőket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közben közölte, hogy a záhonyi razziában őrizetbe vettek között egyetlen munkatársuk sincs.