Colleen Bell az Origónak: Előfordulhat, hogy vannak nézeteltéréseink

Brave Warrior 2015.
NATO közös hadgyakorlat Veszprém külterületén 2015 október 21-én Simicskó István hadügyminiszter és Coleen Bell amerikai nagykövet részvételével
Vágólapra másolva!
Barátságról és nézeteltérésekről beszélt az Origónak Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet. Látványos, de kérdőjelekkel tarkított hadgyakorlat zajlott ugyanis az elmúlt hetekben Magyarországon, amely szerdán ért véget a részt vevő országok bemutatójával. Itt voltak az Egyesült Államok katonái és csatarepülői is, de ezt eredetileg nem így tervezték. Nem tudni, miért változott a vendéglista. 
Vágólapra másolva!

„Magyarország megbízható NATO-szövetséges; több mint 15 éve együttműködünk a szövetség keretein belül, ezt pedig a globális fenyegetések alakítják.

Előfordulhat, hogy vannak nézeteltéréseink – mint két szuverén baráti nemzetnek –, de végső soron egymás sikereiben vagyunk érdekeltek”

– ezt mondta az Origónak az amerikai nagykövet a gyulafirátóti lőtéren tartott Brave Warrior (Bátor Harcos) elnevezésű többnemzeti hadgyakorlat zárása után. Colleen Bell erről azok után beszélt, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter kijelentette: hazánk mindig megbízható tagja volt az észak-atlanti szövetségnek.

Jók vagyunk Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bakonyi bemutatón hat NATO-ország katonái vettek részt (és volt egy szem ukrán megfigyelő is), az eseménnyel pedig egy több mint hat hete tartó gyakorlatot fejeztek be.

Homályos részletek

A Brave Warrior pikantériáját mégsem a látványos bemutató és a barátságos politikai nyilatkozatok adják, hanem az, hogy

az amerikaiak részvételét eredetileg nem tervezték.

Ez abból a 2014-es kormányhatározatból derül ki világosan (az itt található Magyar Közlöny 74. oldalán), amely részletesen meghatározza, hogy a honvédség 2015-ben milyen gyakorlaton lesz érdekelt, illetve, hogy hazánk területén milyen csapatmozgások lesznek.

Amerikai katonák Gyulafirátóton Fotó: Szabó Gábor - Origo

A határozatot október 8-án módosították, ekkor már az amerikaiakat is megemlítik. Csakhogy még ez sem egyértelműen a Brave Warriorra utal, hanem egy amerikai OAR-gyakorlatra (OAR – Atlanti Elszántság Hadművelet, a NATO keleti határainak védelmét szolgálja), amelynek keretében az amerikai Georgia államban székelő 74. Repülő Ezred állományából érkeztek A10-es csatarepülők a pápai és a kecskeméti légibázisra.

A legendás "varacskos disznó" a Bakony fölött Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem kétséges, hogy egyedi látványt nyújtottak a Bakony fölött, de a rendszerből többször is kivonni tervezett legendás gépek – szemben a Németországból ideérkezett amerikai katonákkal – a Brave Warrior végeztével nem mennek haza, hanem várhatóan ez év végéig itt állomásoznak. Szerbia 1999-es bombázása óta soha nem volt ennyi amerikai katonai gép Magyarországon.

Wales tehet róla

Érthető, hogy az ellentmondást a kormány egyáltalán nem verte nagydobra, és kérdésünkre Colleen Bell is diplomatikus választ adott, mondván „büszkén vesznek részt azokon a többnemzeti gyakorlatokon, amelyeknek Magyarország ad otthont”.

A nagykövet szerint ők büszkék. Kattintson a linkre a további képekért. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A nagykövet a tavalyi walesi NATO-csúcsra hivatkozott, amelyen a szövetség 28 tagországának vezetője (így Barack Obama és Orbán Viktor is) a többi között abban állapodott meg, hogy Európa-szerte több gyakorlattal növelik a katonai együttműködést – ebben a pillanatban is zajlik az elmúlt évek legnagyobb gyakorlata, a Trident Juncture Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban, magyar részvétellel is.