Kiskirályként éltek a lebukott záhonyi rendőrök

helikopter hőkamera KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ rendőrségi helikopter hőkamera KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ rendőrségi helikopter Hőkamerával figyelik a magyar-ukrán határt egy rendőrségi helikopterből Záhony közelében
Hőkamerával figyelik a magyar-ukrán határt egy rendőrségi helikopterből Záhony közelében
Vágólapra másolva!
Több tízmilliós házakról is beszélnek a helyiek, amit azok a záhonyi rendőrök vettek maguknak, akik pénzt fogadtak el a csempészektől. A vesztegetési ügynek jelenleg 38 gyanúsítottja van.  
Vágólapra másolva!

Szinte mindenki tudott Záhonyban azoknak a rendőröknek az üzelmeiről, akik a határátkelőn pénzt fogadtak el az utasoktól, hogy azok megússzák a kötelező ellenőrzést – írja az Mno.hu.

Így rejtették el a kenőpénzt

A vesztegetési ügyben érintettek jelentős vagyont halmoztak fel, mégsem mert szólni senki, mert féltek a következményektől. A lap által megkérdezett helyi lakosok maguk is tudnak olyan rendőrökről, akik ugyan benne voltak a vesztegetési ügyben, mégsem buktak le a razzia alkalmával.

Gátlástalanul fogadták el a kenőpénzt a záhonyi határátkelőnél azok a rendőrök, akiknél hétfőn tartott házkutatást a Központi Nyomozó Főügyészség.

A határrendészek az alsónadrágjukba és a melltartójukba rejtették el a kenőpénzt,

amely 20 és 100 euró között mozgott.

Hőkamerával figyelik a magyar-ukrán határt egy rendőrségi helikopterből Záhony közelében Forrás: MTI/Balázs Attila

A záhonyi vesztegetési ügynek most 38 gyanúsítottja van, 20 rendőr került előzetes letartóztatásba.

Egy férfi több tízmilliós házakról beszél, amit azok a rendőrök vettek maguknak, akik pénzt fogadtak el a csempészektől.

Színlelés

A rendőrök módszere pedig a következő volt: Magyarország uniós csatlakozása után Záhonynál nagyon megszigorították a határellenőrzést. Ezért alaposan átvizsgáltak mindenkit, és

ha valaki nem tett pénzt az útlevelébe, azt kíméletlenül lebuktatták.

Aki azonban fizetett, annak csak színlelték az átvizsgálását: bepillantottak ugyan a kocsiba – hiszen kamerák figyelik az átkelőt –, de nem akadékoskodtak, máris indulhatott tovább az autós.

Már nyáron sejteni lehetett

A magyar–ukrán határon kialakult helyzettel nyáron az Origo is több cikkben foglalkozott. A júliusi munkácsi incidens után megszólaltattuk a kárpátaljai város polgármesterét, Lengyel Zoltánt, aki kizártnak tartotta, hogy az ukrán oldalon nyílt titokként folyó csempészetben a magyar fél ne lenne érintett. Szerinte a cigarettacsempészet felszámolásához nem elegendő az ukrán vámparancsnokság vezetőinek menesztése.

Nyilatkozata után egy nappal Lázár János bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök szigorú vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, igaz-e, amit Lengyel Zoltán állított, a személyi következményekről viszont akkor azt mondta: majd a vizsgálat lezárulta után lehet róla beszélni, ha beigazolódnak a gyanúk.

Nem sokkal később megszólaltattuk a munkácsi lövöldözésben részt vevő radikális Jobb Szektor szóvivőjét is, aki szerint hiba volt fegyvert használni, a csempészethez viszont nincs közük. Ismételt érdeklődésünkre Lengyel Zoltán azt mondta: nem hisz a szektorosoknak, szerinte ők inkább részt akarnak szerezni a piacból, és ezt a kijevi kormány tudta nélkül nem tehetnék meg.