Nem adják a németek Simicskáéknak a TV2-t

Simicska Lajos Andy Vajna
Simicska Lajos és Andy Vajna. Vajon most melyikük áll nyerésre TV2-ügyben?
Vágólapra másolva!
A TV2 korábbi tulajdonosa meggátolná, hogy Simicska Lajosék átvegyék a kereskedelmi televíziót. Erre utal a német médiavállalat cégbírósághoz benyújtott beadványa, amely rögzíti, hogy nem járultak hozzá a tévés cégen lévő zálogjoguk törléséhez.
Vágólapra másolva!

A TV2 korábbi tulajdonosa, a Pro7Sat.1 nem engedi, hogy töröljék a zálogjogát, így viszont a csatorna tulajdonlásáért Andy Vajna filmipari kormánybiztossal küzdő Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa nem tudja átvenni a TV2-t, holott magáénak vallja a céget – akárcsak Vajna.

Nem járul hozzá

Egy, még október 22-én jegyzett, de a cégbíróságon csak hétfőn iktatott beadványból az derül ki: a TV2 korábbi tulajdonosa, a Pro7Sat.1 nem járul hozzá, hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly átvegye a tévé vagyonkezelője feletti irányítást – számolt be a Népszabadság.

Simicska Lajos és Andy Vajna. Vajon most melyikük áll nyerésre TV2-ügyben? Forrás: MTI - Origo

A német cég a beadványban azt írta:

nem engedélyezte és a jövőben sem járul hozzá ahhoz, hogy töröljék a cégen lévő zálogjogát.

Azt is írták, hogy Fonyó cége, a Megapolis Media Zrt. nem értesítette őket az üzletrész "állítólagos" megszerzéséről.

Az Origo is megírta, hogy a cégbíróság a múlt héten felszólította Fonyóékat: 30 napon belül igazolják, hogy hogy a csatorna előző tulajdonosa, a Pro7Sat.1 engedélyezte zálogjogának törlését a TV2 vagyonkezelő cégénél.

A GVH is beleszólhat

Kerestük Fonyó Károlyt, hogy megtudjuk, mit szól a Pro7Sat.1 lépéséhez, de az üzletember tárgyal, így egyelőre nem tudni, miként értékeli a történteket, és ezek után milyen lépéseket tervez. Eközben kérdéses az is, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) miként viszonyul Fonyó és Vajna vitájához.

Andy Vajnának is nagy tervei vannak a TV2-vel Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo beszámolt, a TV2-s üzlet jóváhagyásáért Andy Vajna előbb nyújtott be kérelmet a GVH-hoz, míg Fonyóék a múlt héten megígérték, hogy ezt ők is megteszik. A versenyhivatal egyébként nem tesz igazságot, csak arról dönt, versenytorzító hatású-e, ha létrejön a fúzió.

Mindenki a magáénak vallja

A TV2 eladását övező botrány előzménye, hogy aznap, amikor Andy Vajna bejelentette a TV2 megvásárlását, valamint azt, hogy vezérigazgatónak neveznék ki az RTL-től tavasszal távozott Dirk Gerkenst, Fonyóék jelezték: október 13-án két olyan céget szereztek meg, amelyen keresztül jogot formálnak a tévé vagyonkezelő cégére, a TV2 Media Groupra.

Yvonne Perla Dederick és Simon Zsolt János nyilatkozata üzletrész átruházásáról Forrás: Origo

Az ügy végére valószínűleg csak egy jogi eljárás tehet majd pontot, még a történet részleteit bemutató rövid videót végignézve sem egyértelmű, hogy kinek van igaza.