Rogán mindenről tudhat majd a kormányban

Kósa Lajos; Harrach Péter; L. Simon László; Orbán Viktor; Semjén Zsolt; Rogán Antal
Budapest, 2015. október 19. Az október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré kinevezett Rogán Antal (középen b, háttal) fogadja Orbán Viktor miniszterelnök gratulációját (középen j) eskütételén az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. október 19-én. Balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, jobbról L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára (j lent), valamint Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője (j2 fent) és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője (j fent). MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány hétfőn rendeltben határozta meg a miniszterelnök kabinetfőnökének feladat- és hatáskörét. Ez alapján a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal szervezi, ellenőrzi és hangolja össze a kormány általános politikájának kialakítását, amelynek végrehajtásáról soron kívüli tájékoztatást kérhet a kormányfőnek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által szignózott rendelet szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke a kormány általános politikai koordinációért felelős tagja lesz, és ő felel majd az egységes kormányzati kommunikációért is.

Rogán Antal fogadja Orbán Viktor miniszterelnök gratulációját eskütételén Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Rogán Antal koordinációs feladatának része, hogy

a beérkezett javaslatokat összegezze, értékelje, és azokkal kapcsolatban javaslatot tegyen a kormányfőnek.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője közvetíti a kormányfő eseti döntéseit a minisztereknek és a kormányzati szerveknek.

Soron kívül kérhet információt

Rogán Antal a végrehajtás alakulásáról információt kérhet az érintett kormánytagtól, illetve szervektől, emellett a miniszterelnöknek soron kívül tájékoztatást, felvilágosítást, továbbá kormányzati összeállítások elkészítéséhez szakmai előkészítő anyagot, adatszolgáltatást, vagy szakértői közreműködést kérhet.

Rogán Antal Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén Forrás: MTI/Kovács Attila

Az új tárcavezető kommunikációs feladatai közé tartozik a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakítása, fejlesztése.

A kitüntetések is hozzá tartoznak majd

Rogán Antal felel a miniszterelnök személye körüli feladatok ellátásáért is, így például neki kell ellátnia a kormányfő és a kormány körüli állami protokoll-teendőket, a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos feladatokat, valamint a nemzetközi állami rendezvények szervezését és lebonyolítását.

A fentieken túl szintén Orbán Viktor kabinetfőnöke gondoskodik a köztársasági elnök, a kormány és a miniszterelnök által

adományozható kitüntetésekkel és egyéb elismerésekkel kapcsolatos feladatok ellátásáról,

továbbá a kormányfő kommunikációs felkészítésével összefüggő feladatokról.

Az Országgyűlés október 12-én hozta létre önálló minisztériumként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcája lett.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát a kormányfő kabinetfőnökeként, miniszteri rangban Rogán Antal, a Fidesz korábbi frakcióvezetője irányítja. A politikus október 19-i miniszteri eskütétele előtt legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy két választás között is közelebb vigye az emberek véleményét a kormányzáshoz.