A menekültek miatt megvágnák Magyarország EU-s pénzeit

menekültválság, menekültek, Röszke
Röszke, 2015.09.07.
Vágólapra másolva!
Meg kell fontolni, hogy a menekültek befogadásától elzárkózó uniós tagállamoknak járó támogatás egy részét inkább a menekültügy finanszírozására fordítsák - vette fel a legnagyobb német kormánypárt, a konzervatív CDU egyik alelnöke.
Vágólapra másolva!

Julia Klöckner, a párt Rajna-vidék-Pfalz tartományi szervezetének vezetője azt mondta, "csalódást keltő", hogy az Európai Unió sok ország felfogása szerint csupán olyan közösség, amelyet

a "pénzosztó alapokból" kivehető nyereség tart össze,

és hátat lehet fordítani neki, amikor a közös értékekről van szó. Ezért végig kell gondolni, hogy miként lehet átcsoportosítani az uniós költségvetés forrásainak egy részét a menekültválságból fakadó feladatok finanszírozására olyan országoktól, amelyek nem fogadnak be menekülteket - mondta a CDU-s politikus.

Szeptemberi látkép Röszkénél Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem csak Klöckner gondolja így

Német sajtójelentések szerint hasonló gondolatokat fogalmazott meg Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács - Eurócsoport - elnöke is. A baloldali politikus úgy vélte,

az uniós támogatásért ellenszolgáltatás is elvárható,

és ha ez elmarad, talán érdemes a támogatási alapokból "például Lengyelországba, Csehországba és Magyarországra" áramló pénz egy részét a Törökországban élő menekültek ellátására fordítani.