Klinikán őrzik a merényis gyilkost

Egyesített Szent István és Szent László Kórház- Rendelőintézet ( ESzSzK) Merényi Gusztáv Kórház , a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették, és egy klinikán helyezték el azt a férfit, aki megölte betegtársát a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai osztályán. A gyilkosra a kórházban is rendőrök vigyáznak. A férfi állítólag egy ágyrácsot használt fegyverként a Merényiben.
Vágólapra másolva!

Kihallgatása után őrizetbe vették, és egy klinikára szállították azt a pszichiátriai beteget, aki a rendőrség gyanúja szerint megölte betegtársát kedden hajnalban a Merényi-kórház pszichiátriai osztályán. A rendőrség csak annyit közölt honlapján, hogy a 68 éves férfit azon a klinikán is őrzik, ahová kihallgatása után szállították. Azt nem árulták el, hogy melyik kórházba vitték.

A rendőrség emberölés miatt indított eljárást ellene.

A gyilkosság kedden hajnalban, fél ötkor történt. A kórház orvos igazgatója az Origónak nap közben megerősítette a hírt. Azt válaszolta, hogy a Pszichiátriai Osztály zárt részlegén az egyik beteg „halálosan megsebesítette a kórteremben ápolt másik beteget”. A TV2 Tények című hírműsora úgy tudja, a gyilkos ápolt egy ágyrácsot használt fegyverként. Az Origo úgy értesült, hogy

az áldozat fejét szinte a felismerhetetlenségig összeverte támadója.

A rendőröket hajnalban, nem sokkal háromnegyed öt után hívták a kórházból azzal, hogy egy ápolt megölte a betegtársát – tájékoztatta az Origót a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum belülről Forrás: ajbh.hu

A Nyírő Gyula Kórházban is történt hasonló

Négy évvel ezelőtt, január elején egy 20 éves férfi ölte meg betegtársát a fővárosi Nyírő Gyula Kórházban. Azonkívül, hogy drog- és alkoholfüggő volt, pszichiátriai kezelés alatt is állt. Rátámadt az egyik rokonára, ezután került a Nyírő Gyula Kórház zárt osztályára, a gyilkosság után pedig az Elmegyógyító és Megfigyelő Intézetbe.

Megszólalt az ombudsman is

A többiektől elkülönítve kellene ápolni az agresszióra hajlamos pszichiátriai betegeket – így reagált 2011-ben az akkor még létező ombudsmani hivatal képviselője, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Nyírő Gyula Kórházban történtekre. Szabó Máté akkor azt mondta, azért történhetnek meg ilyen esetek, mert az egészségügyi ellátórendszerben rosszak a tárgyi feltételek. Azaz például nem mindenhol lehet elkülöníteni a magukra vagy másokra is veszélyes betegeket.