Hat céggel kötött szerződést az Országos Dohányboltellátó

dohánytermék, csempészáru, nemzeti dohánybolt, trafik
Vágólapra másolva!
Szerdáig hat dohányáru-nagykereskedővel kötött beszállítói szerződést az Országos Dohányboltellátó Kft. az új dohánypiaci szabályozás november elsejei hatályba lépése előtt.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedők online regisztrációja október 21-én kezdődött, a 2015 novemberében hatályba lépő törvényi rendelkezések értelmében a dohánytermék-kiskereskedők már csak az állam által koncessziós szerződéssel kijelölt társaságtól, azaz az ODBE-től szerezhetik be a dohánytermékeket.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A ODBE Kft. tájékoztatása szerint az Alföld Tabak Kft.-vel, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-vel, a Continental Dohányipari Zrt.-vel, a Danczek Dohányipari Kft.-vel, a Tabán Trafik Zrt.-vel és a TTI Hungary Kft.-vel kötöttek szerződést.

Mint írták, az új ellátási rendszer elindításával a teljes ellátási biztonságot tűzték ki célul. "Sajnos egyes gyártók és importőrök - habár erre minden lehetőségük adott volt az elmúlt hetekben - vélelmezhetően összehangolt magatartásukkal, nem csatlakoztak ehhez" - fogalmaz a közlemény.

Bíznak abban, hogy szem előtt tartva a kiskereskedők ellátásának biztonságát, a törvényben meghatározott átmeneti időszakban ezek a gyártók és importőrök is csatlakozni fognak a rendszerhez.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Megjegyzik, hogy a társaság - bár erre jogszabályi kötelezettsége nem volt - több körben, júliustól kezdődően egyeztetett a dohánytermék-gyártókkal és -nagykereskedőkkel az általános szerződési feltételekről.

Nem vállalnak felelősséget a készlethiányért

Amennyiben a még nem szerződött vállalatok saját üzleti döntésük alapján továbbra sem kívánnak megállapodást kötni az ODBE Kft.-vel, úgy a felelősség az esetlegesen kialakuló, hosszabb ideig tartó készlethiányokért kizárólag őket terheli - írták, hozzátéve:

továbbra is várják a szerződni kívánó dohánytermék-nagykereskedőket.

Az ODBE korábban azt közölte: a dohánytermék-kiskereskedőket a társaság a weboldalán és szakmai kiadványokon keresztül folyamatosan tájékoztatja az új ellátási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókról. A kiskereskedők általános szerződési feltételeit - összhangban a törvény hatályba lépésével - a 2015. november elsejét követő munkanapon hirdethetik meg, két országos napilapban és a társaság honlapján.

A kihirdetési időpont után 15 napig párhuzamosan működik majd a két ellátási rendszer - azaz november 17-ig még a nagykereskedők is, azt követően pedig már csak az ODBE Kft. lesz jogosult dohánytermék kiszállítására.