Nagyot nőtt Orbán Viktor támogatottsága a Nézőpont szerint

Lévai Anikó; Orbán Viktor EGYÉB TÁRGY FOTÓ ÁLTALÁNOS házaspár HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus politikus felesége szavaz szavazás szavazóurna SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2014. május 25.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fides
Budapest, 2014. május 25. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke felesége, Lévai Anikó társaságában leadja szavazatát a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörben az európai parlamenti választáson 2014. május 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Jelentősen megugrott áprilishoz képest Orbán Viktor támogatottsága. A miniszterelnököt most 43 százalék választaná kormányfőnek, míg fél éve csak 28 százalék tette volna ezt – többek között ez is kiderült a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. 
Vágólapra másolva!

Áprilisban a teljes népesség 28 százaléka választotta volna miniszterelnöknek Orbán Viktort, októberre viszont másfélszer többen, a megkérdezettek 43 százaléka nyilatkozott így – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készült közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbánt miniszterelnöknek a Nézőpont Intézet szerint Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Míg Orbán Viktor támogatottsága erősödött az elmúlt fél évben,

Vona Gábort közel feleannyian választanák csak kormányfőnek, mint fél éve.

A Jobbik elnökét áprilisban a megkérdezettek 13 százaléka választotta volna miniszterelnöknek, októberben csak 7 százalék – olvasható a felmérésben.

Egy százalék szeretné Tóbiást

A baloldali pártvezetők közül továbbra is

Gyurcsány Ferencet választanák a legtöbben miniszterelnöknek,

a DK elnökét áprilisban 10 százalék, októberben a megkérdezettek 7 százaléka tartotta alkalmasnak a posztra. Tóbiás József, Szigetvári Viktor, illetve Schiffer András támogatottsága egyaránt 1 százalékos. Karácsony Gergely PM-es politikust áprilisban még a megkérdezettek 6 százaléka választotta volna miniszterelnöknek, októberben már csak 3 százalék.

Hét százalék szeretné miniszterelnöknek Gyurcsányt Fotó: Szabó Gábor - Origo

További 2 százalék egyik pártvezetőt sem választaná kormányfőnek, de nem is tudott erre alkalmas személyt megnevezni. Az e kérdésben bizonytalanok, illetve nem válaszolók aránya 35 százalék – derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

34 százalékon a Fidesz

A Fidesz-KDNP tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest, a kormánypárti tábor októberben is változatlanul 34 százalékon áll. A Jobbikkal ugyan szeptemberben még 17 százalék szimpatizált,

októberre viszont 5 százalékponttal 12 százalékra csökkent a párt szimpatizánsi tábora.

Az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, valamint az LMP tábora statisztikai értelemben nem változott szeptemberhez képest. A szocialisták egy százalékpontos veszteséggel 7 százalékon, a DK változatlanul 5 százalékon, az Együtt egy százalékpontos többlettel két százalékon, a PM 1 százalékon, míg az LMP változatlanul 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya most is 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében a szeptemberi 28 százalék után ezúttal a teljes népesség 32 százalékát teszik ki.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő:

a Fidesz-KDNP 45, a Jobbik 22, MSZP 10, a DK 9, az Együtt 2, a PM 1, a Liberálisok 1, az LMP 5,

az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig ugyancsak 5 százalékos – derült ki a Nézőpont Intézet kutatásából.