A járatritkítást sem zárja ki Tarlós István

Tarlós István
Budapest, 2015. szeptember 4. Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart az aktuális fővárosi eseményekkel kapcsolatban a Városháza sajtóközpontjában 2015. szeptember 4-én. A városvezető elmondta, hogy nyolcszáz ember aludhat majd a készülő Verseny utcai ideiglenes szociális blokkban. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Pedagógiai célú járatritkítást helyezett kilátásba Tarlós István, ha nem sikerül megegyezni a kormánnyal a BKV finanszírozásáról. A főpolgármester azt mondta, nem ő fogja eldönteni, hol legyen a Göncz Árpádról elnevezett közterület, a római-parti mobilgáthoz viszont ragaszkodik.
Vágólapra másolva!

Egy-két héten belül megérkezhet a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) idei működéséhez szükséges, a központi költségvetésből elkülönített 24 milliárd forint – mondta Tarlós István a pénteki Budapestinfón.

Tarlós István bízik a kormányban Forrás: MTI/Soós Lajos

A főpolgármester hozzátette, a közlekedési vállalat hosszútávú finanszírozásáról továbbra sincs megállapodás, de Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel csütörtökön folytatott megbeszélése biztató volt. Tarlós István szerint még idén lesz megállapodás.

A főpolgármester azonban ennek hiányában járatritkítást helyezett kilátásba, ahogy fogalmazott: már csak pedagógiai célból is.

"Bízom benne, hogy erre nem lesz szükség, de nem fogom mindenáron elkerülni. Csak annyi szolgáltatást fogunk megrendelni, amennyire lesz fedezetünk" – mondta Tarlós István, aki hangsúlyozta, bízik a kormányban.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött, hogy amíg a központi költségvetésből nem érkezik meg a szükséges pénz, addig a főváros ad 13 milliárdot a cégnek a BKV zavartalan működéséhez.

Új buszok kellenek

A főpolgármester arról is beszélt, hogy

2018-ig összesen 500 elavult busz kell majd kivonni a forgalomból.

Korábban készült egy koncepció, ami szerint a társaság úgy oldaná meg a helyzetet, hogy a BKV egy másik céget bízna meg a szolgáltatással. Ehhez többek között a sofőröket, a garázst a BKV adná, a járműveket pedig a kiválaszott cég.

A BKV buszok átlag életkora több mint 17 év Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez azonban Tarlós István szerint már nem időszerű hiszen közben változott a helyzet: a kormány átvállalta a BKV adósságállományát, így pedig szerinte inkább az új járművek beszerzését kell támogatni. Szerdán döntött is a közgyűlés, hogy 150 darab buszt fognak beszerezni, amelyek 2016 júniusában, a 3-as metró felújításának kezdetekor állnak majd forgalomba.

Mennyit ér a Dagály?

Bár a közgyűlés szerdán döntött két ingatlan átadásáról, a 2017-es vizes vb helyszínéül szolgáló Dagályt strandról nem.

Már nyár óta épül a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye, a Dagály Úszóaréna Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ahogy Tarlós István elmondta, ennek oka, hogy a telek és az épületek értékéről tárgyalnak még, de szerinte a december 2-i ülésen már erről is határozhat a közgyűlés. A főpolgármester azt is elmondta, hogy

mert ennek üzemeltetése sok pénzbe kerülne, miközben a kihasználtságát nem látja biztosítottnak.

Nem kérdezték a fővárost

A PM háromkérdéses népszavazási kezdeményezését szerinte a közgyűlés nem fogja támogatni. A budapesti olimpia tervéről szóló vitát korainak tartja, a római-parti mobilgáról pedig azt mondta, hogy

a védmű meg fog épülni,

mert szerinte az árvízvédelemmel nem lehet viccelni. Az is kiderült, hogy a mobilgát nyomvonalára az Országos Vízügyi Főigazgatóság fog majd javaslatot tenni a közgyűlésnek, figyelembe véve az új mértékadó árvízszintet is.

– utalt Tarlós a 2009-es főpolgármesteri programjára, amelyben már szerepelt ez a terv, amit Finta József építésszel dolgoztak ki. Azonban azt is hozzátette, támogatja a kormány jelenlegi tervét is.

- Nem tudok arról, hogy a kikérték volna a véleményünket – válaszolta Tarlós István egy, a Liget projekt kormány által elfogadott végleges koncepcióját firtató kérdésre.

Ahogy fogalmazott: indokoltnak tartaná, hogy a főváros vezetésének több köze lenne a Városliget átalakításához, ahogy más, a főváros területén megvalósuló állami beruházásokhoz is.

Hol lesz a Göncz Árpád tér?

Az Origó kérdésére Tarlós István elmondta, nem ő fogja kijelölni, melyik budapesti közterületet nevezzék el Göncz Árpádról, de a szabályozás szerint, az erről szóló javaslatot neki kell majd a városatyák elé terjeszteni.

A felmerülő javaslatokat az érintett kerületekkel is egyeztetni kell, a döntést pedig a közgyűlésnek kell meghozni.

Szerettük volna megtudni, hogy Tarlós István személy szerint hol látná szívesen a közelmúltban elhunyt egykori köztársasági elnökről elnevezett közterületet, de erre a főpolgármester azt mondta, eszébe sincs válaszolni,

mert akkor azt írnánk, amit akarunk.

Az sem derül ki, hogy hol lesz majd az új fővárosi szuperkórház. Bár a csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy erről a fővárosnak kell dönteni, Tarlós szerint ez nem budapesti feladat, hiszen sem pénzük, sem kompetenciájuk nincs az ügyben.

Nem a kedves nővérek nevelték

Lázár János személyére ezen kívül is kitért Budapest vezetője, aki szerint a miniszternek nem kell a budapesti fejlesztési terveivel fárasztani magát, mentesítik ezektől a kihívásoktól. Tarlós István szerint

Ha ezt Lázár János megfogadja, akkor újra barátok lehetnek a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, akit amúgy is szövetségesének tart. A köztük lévő súrlódások kapcsán azt mondta, hogy látható, hogy

egyikük sem a kedves nővéreknél nevelkedett

és Lázár János legalább őszinte, egyenesen neki megy az embernek egy vita során.