Csányi Sándor a világ leggazdagabb emberei között

Csányi Sándor Telki, 2015. április 25.
Csányi Sándor alapító, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Csányi Alapítvány fennállásának 10. évfordulója alkalmából megrendezett 10. Életút Napon tartott sajtótájékoztatón a Global Football Parkban, Telkiben 2015.
Telki, 2015. április 25. Csányi Sándor alapító, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Csányi Alapítvány fennállásának 10. évfordulója alkalmából megrendezett 10. Életút Napon tartott sajtótájékoztatón a Global Football Parkban, Telkiben 2015. április 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Tavaly még a magyar lista első helyét sem tudta megszerezni, a Forbes magazin azonban most utána nézett a távol-keleti befektetéseinek is. 287 milliárdos vagyonnal már a világ leggazdagabb emberei közé került.
Vágólapra másolva!

Csányi Sándor felkerült a világ leggazdagabbjainak listájára - írja keddi számában a Blikk. Az OTP Bank vezérigazgatója 287,9 milliárd forintos vagyonával a leggazdagabb magyar, ezzel az összeggel azonban már felkerült a Forbes magazin The World's Billionaires listájára is.

Csányi Sándor a világ leggazdagabbjai között a Forbes listáján Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Tavaly Csányi Sándor akkori 160 milliárd forintos vagyonával még

a magyar lista első helyét sem tudta megszerezni.

A Forbes azonban most utánajárt az üzletember szingapúri befektetéseinek is. Emellett a TriGránit-felvásárlás is 10 milliárd forinttal gazdagította - írja a napilap.

A magyar lista második helyén Gattyán György, a Jasmin.com internetes pornóoldal tulajdonosa van 165,4 milliárd forintos vagyonnal, a dobogó harmadik fokán pedig Bige László, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. vezetője áll 157,3 milliárd forinttal.

A világranglistát ismét Bill Gates vezeti 79,3 milliárd dolláros vagyonával. A második helyen a spanyol Amancio Ortega található, a harmadik helyen pedig Warren Buffet áll.

Éjszakai nevelőből bankvezér

Csányi Sándor 1971-ben érettségizett, majd felvették a Pénzügyi és Számviteli Főiskolára. Tanulmányai alatt egykori középiskolájának éjszakai kollégiumi nevelőtanáraként dolgozott. 1974-ben a diploma megszerzése után a Pénzügyminisztérium bevételi főigazgatóságán, majd a minisztérium titkárságon dolgozott 1983-ig. 1980-ban diplomát szerzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán, majd doktorált is.

1983-ban a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium osztályvezetőjeként dolgozott, majd '86-ban a Magyar Hitelbank főosztályvezetője, '89-ben az Országos Kereskedelmi és Hitelbank stratégiai vezérigazgató-helyettese lett. 1991-ben elfogadta a Budapest Bank elnök-vezérigazgatói posztját, de a később a posztra kiírt pályázaton mégsem indult.

1992-ben lett az OTP Bank elnök-vezérigazgatója,

ezt a tisztséget a privatizáció után is megtarthatta és közben jelentős tulajdonrészt is szerzett a vállalatban.

Mezőgazdaság, energetika és foci

Csányi lassan 25 éve vezeti az OTP-t, amely már kilenc országban van jelen. Emellett azonban az üzletembernek jelentős mezőgazdasági érdekeltségei is vannak. A Bonafarm-csoportot legidősebb fia, Csányi Attila vezeti. Ehhez cégcsoporthoz tartozik többek között a Pick Szeged Zrt., Sole-Mizo tejipari vállalat, a B-Bábolna Takarmány Kft. és a Csányi Pincészet is.

Orbán Viktor, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt a Videoton Sturm Graz elleni meccsén a sóstói stadionban Fotó: Hajdú D. András - Origo

Csányi Sándor tavaly érdekeltséget szerzett az OT Industries energetikai cégben, tíz százalékos tulajdona van a West End Zrt.-ben, és érdekelt egy ingatlanos cégben is. A Napi Gazdaság A 100 leggazdagabb magyar című idei kiadványában az ország második legbefolyásosabb emberének választott üzletember igazgatósági tagja a MOL-nak, és ő a Magyar Labdarugó szövetség elnöke is.

Szingapúri érdekeltségek

2009-ben Csányi Sándor a Figyelőnek a terjeszkedési szándékkal, továbbá a cégcsoport egyszerűsítésével, és a stabil, angolszász típusú jogrendszerrel magyarázta, hogy szingapúri cégeken keresztül fogja össze élelmiszer-ipari érdekeltségeit.

A két szingapúri vállalkozása, a Csim és a Csam, közül az egyik Szingapúr központjában van bejegyezve. A Csam-nak Marosi Gábor a vezetője, aki korábban Csányi Sándor tőkepiaci tanácsadója volt. 2013-ban öt százalék feletti részesedést szerzet az Egis Nyrt.-ben egy szingapúri alap, melynek vagyonát a Csam kezelte.