Visszavonta a Fidesz a sajtókémtörvényt

Pintér Sándor belügyminiszter
Sandor Pinter, Hungary's Interior minister, makes a statement for the press in Veszprem on October 13, 2010. Hungarian authorities said on October 13 the threat of another chemical spill had been averted and villagers could return home. The death toll from the October 4 spill, when a flood of toxic sludge from an alumina plant poured into villages and rivers, meanwhile rose to nine when one of elderly people wounded in the disaster died in hospital. AFP PHOTO / BALINT PORNECZI
Vágólapra másolva!
Noha a kormány cáfolta, hogy titkosügynököknek a sajtóba beépítése lenne a szándéka a belügyminiszter által jegyzett törvénymódosítással, az Origo információi szerint, tartva egy, az internetadós tüntetéshez hasonló tömegtiltakozástól, a Fidesz saját módosító javaslattal húzza ki a törvényből ezt a passzust.
Vágólapra másolva!

Elismerte a Fidesz, hogy jogilag aggályos a sajtókémtörvényként elhíresült kormányjavaslatban a titkosszolgálatok munkatársainak a tartalomszolgáltatókhoz történő beépítésére vonatkozó passzus, ezért Vas Imre fideszes képviselő módosító javaslatot nyújtott be - értesült elsőként az Origo. Kihúzzák a tervezet szövegéből a szakmában és az ellenzékben is feszültséget keltő passzust.

A fideszes Vas Imre (fehér ingben) nem akarta, hogy a titkosszolgálatok megfigyelhessék a sajtót Fotó: Origo

Az Origo információja szerint a Fidesz azt mérlegelte, hogy vagy megvárják, míg az internetadó terve elleni méretű tiltakozásba, tízezres utcai tüntetésekbe csap át a közvélemény ellenszenve a törvény szövege szerint akár a sajtó titkosszolgálati megfigyelését lehetővé tevő javaslat ellen, vagy inkább kihúzzák ezt a passzust a szövegből, és megelőzik a politikailag jelentős kárt okozó eseményeket.

A kormány előzőleg cáfolt

A Fidesz váratlan lépése előtt nem sokkal, szerdán délután még a kormány - Rogán Antal minisztériuma útján - igyekezett mindenkit megnyugtatni: a Pintér-féle javaslatot az ellenzék tudatosan félreértelmezi és félremagyarázza, mert abban

Csakhogy, mint arra az Origo is felhívta a figyelmet, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs államtitkársága alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye azonban a laikus szemlélőben több kérdést vet fel, mint ahányat megválaszol.

A belső elhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal - nem mindenhová épülhetnek be Forrás: MTI/Róka László

A cáfolat ugyanis úgy szólt, hogy a Pintér-javaslat csupán azt teszi lehetővé, ami eddig is így volt, hogy a távközlési szolgáltatóknál - például Telekom, Telenor - legyenek ilyen alkalmazottak. Ez esetben viszont kérdés, hogy ami eddig is így volt, azt miért kell újdonságként beleírni egy törvénybe.

Elismerték: túlterjeszkednek

A Pintér-javaslat eredetileg arra teremtett volna jogi alapot, hogy a titkosszolgálatok főigazgatóinak kezdeményezésére a jövőben "a külön jogszabályban meghatározott infrastruktúra, alkalmazás- és tartalomszolgáltatók" a nemzetbiztonsági szolgálat - alkalmazási feltételeknek megfelelő - munkatársával szolgálati, közalkalmazotti jogviszonyt vagy munkajogviszonyt létesítsenek.

A fideszes Vas Imre módosító javaslata ebből a szövegből húzza ki "a külön jogszabályban meghatározott infrastruktúra, alkalmazás- és tartalomszolgáltatók" kitételt. Mint azt a politikus a módosító indítvány részletes indoklásában elismerte, azért, mert "a szolgáltatók meghatározása nem elég pontos".

MSZP: részben elégedettek

Éppen erre hívta fel a figyelmet még az eredeti Pintér-javaslathoz benyújtott módosítójában az MSZP frakcióvezető-helyettese is. Harangozó Tamás ebben azt írta, hogy pontosabb definíció híján a kormányjavaslat "akár olyan rendkívül tág értelmezést is megnyithat, ami alapján

Harangozó a fideszes módosító hírére az Origo kérdésére azt mondta, "elértük a célunkat, a Fidesz is felismerte, hogy az eredeti szöveg rossz". Hozzátette:

ahhoz azonban, hogy a szocialisták meg is szavazzák a már módosított formában a Pintér-javaslatot, további változtatások kellenek.

Az ellenzéki politikus továbbra is kifogásolja ugyanis, hogy a kormányjavaslat jelentősen kiterjesztené azon szervezetek, szolgáltatók és létesítmények körét, ahová munkatársakat helyezhetnek el a titkosszolgálatok. Így például az önkormányzati hivatalokhoz. Harangozó e mellett változtatna a rendvédelmi szervekre vonatkozó szolgálati törvény javasolt módosításain.