Vágólapra másolva!
Az MSZP és a Fidesz helyi erői együtt falatoztak kispesti Vass Lajos Általános Iskolában. A gyerekek szkeptikusak, a konyha csúszós, Gajda Péter elégedett, a menzák pedig okkal sótlanok.
Vágólapra másolva!

A kispesti panelrengeteg árnyékában álló Vass Lajos Általános Iskola kívülről komor látvány. A szürke betonépület fém-üveg bejáratát plakátok tarkítják,

az ajtó fölé pedig valaki filccel felírta, hogy Újpest Ultras.

Évente csak egyszer

Belül már otthonosabb az iskola, vidám színe van a falaknak és a folyosót borító linóleumnak. A falak tele vannak rajzokkal és plakátokkal, és fotelek is állnak itt-ott a folyosón. Amikor belépünk, csönd van, nem gondolná az ember, hogy az épület tele van gyerekekkel.

Gajda Péter nekilát Forrás: Origo

Ide jött a kispesti önkormányzat képviselőtestülete hétfőn, hogy együtt ebédeljen a diákokkal. A képviselők évente egyszer esznek a lurkókkal, mindig más iskolában.

Furcsa érzés felnőttként a tanáriban ülni, kellemetlen déja vu. „Vásott kölyök voltam, csak akkor mentem a tanáriba, ha bajt kevertem” - vallom meg. A rosszcsontok általában többre viszik, mint az eminensek - nyugtat meg az egyik tanárnő, többen is bólogatnak.

Ők is sorbanállnak

Az ebédlő igazi jellegzetes menza, összetéveszthetetlen asztalokkal és székekkel. Az ételt egy külön helyiségben adják, aminek két ajtaja van, az egyik a bejárat, a másik a kijárat.

A konyha valóságos korcsolyapálya,

az Origo tudósítója majdnem a fortyogó levesben végzi.

A csempe nagyon csúszik, a személyzet rutinosan gumitalpú cipőt visel. A konyha ugyan az iskola épületében van, de a kerület diákjait etető Pensioé - mondja el az egyik szakács. Több iskolába és óvodába is innen szállítják az ebédet.

Meglepően sokan sürögnek odabent. Az ételek gigantikus kondérokban készülnek,

alabárdokat megszégyenítő kanalakkal kevergetik

őket. Csirkeragu lesz az ebéd, rizzsel, előtte karfiolkrémleves, de a képviselők kapnak egy kis kóstolót az ovisok menüjéből (finomfőzelék, virsli).

Itt aztán semmit sem csinálnak másképpen, mint szoktak, csak azért mert politikus jön ide

- nyugatnak meg.

Örömóda, csengősítve

Megszólal Beethoven Örömódájának csengősített változata. Szünet van, a folyosó másodpercek alatt megtelik gyerekekkel, lábdobogással, kiabálással és zsivajjal. A gyerekek kicsit dél előtt kezdik el az ebédet, nem kell megvárniuk a vendégeket. A rendszer olajozott gépezetként működik: sorbanállás, be az egyik ajtón, tálca, étel, ki a másik ajtón, le az asztalhoz, lapátolás. Közben megjönnek a képviselők. Nem bontják meg a rendet, ők is beállnak a sorba.

Rizs megy a csirkeraguhoz Forrás: Origo

Az egyikük egyből leül az egyik asztalhoz, és

minden figyelmeztetés nélkül faggatni kezdi a gyerekeket

az étkezési szokásaikról, kedvesnek szánt hangon.

Az asztalnál 7-8 év körüliek ülnek, fiúk, lányok vegyesen. Megáll a kezükben a kanál. Úgy tűnik, hogy a bácsit minden érdekli. „Hogy ízlik?

Micsodát? Szendvicset? Milyet? És mikor délelőtt, vagy inkább délután? Mit szoktatok magatokkal hozni?”. A gyerekek óvatosan, tőmondatokban válaszolgatnak.

Elnök? Alpolgármester? Tisztek?

Nagyjából összerakják miről van szól. Valakik eljöttek, hogy megnézzék, milyen ételt adnak az iskolában. Tesztelik, ellenőrzik - mondják, miután a kíváncsi bácsi otthagyja őket. Hogy kicsodák a vendégek, arról megoszlanak a vélemények: Kispest elnöke, az alpolgármester, valami tisztek.

Abban viszont mindenki egyetért, hogy most jobb a kaja, mint amilyen lenni szokott.

Általában 2-est, 3-ast adnának az ebédre, ha osztályozni kellene, a mai pedig egy erős 4-es. A szomszéd asztalnál ülő 10 év körüli fiúk nem érzik úgy, hogy más lenne a kaja, mint lenni általában, de ezt nem szánják dicséretnek.

- bök egyikük a villájával a képviselők felé. „Szerintem nem ugyanazt, amit mi”.

Vérmérséklet

Az étellel általában az a gyerekek legnagyobb baja, hogy ízetlen.

Ez azért lehet, mert igyekeznek minél kevesebb sóval és szénhidráttal dolgozni,

hogy egészségesebbek legyenek az ételek - meséli az egyik konyhás.

A gyerekek gyorsan befejezik az ebédet, a képviselők ráérősebbek. Jó ízzel lapátolnak. A legtöbben öltönyben vannak. Gajda Péter MSZP-s polgármester lazább, ő farmert és kockás inget visel a zakója alatt.

A képviselők asztalánál ott ülnek a helyi fideszesek és MSZP-sek is.

Látszólag feszkó nélkül zajlik a közös ebéd.

Gajda Péter egyetért azzal, hogy egy rajtaütésszerű menzalátogatással hatékonyabban lehet kiszűrni az esetleges problémákat, de azt mondja szoktak olyat is.

Van ugyanis Kispesten egy Étkezési Bizottság, amiben a szülők is helyet kaptak.

Erre azért volt szükség, mert 2011-ben váltott az önkormányzat szolgáltatót, és akkoriban sokan panaszkodtak az ételek színvonalára. Gajda szerint a gyerekek most jó ételt kapnak.

Egy vidám iskola bejárata Forrás: Origo

A képviselői asztalnál honoló béke csalóka a polgármester szerint. A két fél viszonyát ő tűrhetőnek tartja. „Persze a kampányidőszakban mentek durva dolgok, de hát akkor más az ember vérmérséklete.”