Rogán meghátrált, beszél a milliókról

Rogán Antal miniszterjelölti meghallgatása
Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Nem hiába háborodott fel Mesterházy Attila azon, hogy Rogán Antal eltitkolta, mennyit keresnek a tárcájánál a politikai tanácsadók, és emiatt még meg is fenyegette az ellenzéki politikust. Ennek hatására a miniszter mégis elárulta, hogy csaknem havi 4,5 milliót költenek a hét emberre.
Vágólapra másolva!

Havi bruttó 350 és 888 ezer forint között keresnek a politikai tanácsadók és főtanácsadók a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodán – hozta nyilvánosságra mégis a Kormányzati Tájékoztatási központ azokat az adatokat, amelyeket Mesterházy Attila írásbeli kérdésére Rogán nem akart kiadni.

A miniszteri és államtitkári kabinetekben dolgozó 7 (fő)tanácsadó havi bruttó illetménye:

  • politikai főtanácsadó 888 300 Ft
  • politikai főtanácsadó 713 900 Ft
  • politikai főtanácsadó 427 500 Ft
  • politikai tanácsadó 800 000 Ft
  • politikai tanácsadó 650 000 Ft
  • politikai tanácsadó 350 000 Ft
  • politikai tanácsadó 600 000 Ft

A közlemény előzménye, hogy Mesterházy Attila az Origónak nyilatkozva tűrhetetlennek nevezte, hogy írásbeli kérdésére minden minisztérium beszámolt arról, hány politikai tanácsadót foglalkoztatnak, és ők mennyibe kerülnek az adófizetőknek, egyedül az új, Rogán Antal vezette tárca nem volt hajlandó összeget közölni.

Ne fenyegesse őt Rogán

Egy miniszter nem fenyegethet egy képviselőt, főleg nem a tájékoztatási minisztériumot vezető Rogán Antal, és főleg nem egy ellenzéki képviselőt, amikor az a közpénzek elköltését érintő tájékoztatásért fordul hozzá – reagált Mesterházy arra a válaszlevélre, amelyet Rogántól kapott.

Mesterházy Attila felháborítónak nevezte Rogán titkolózását és fenyegetőzését Fotó: Origo

Mint arról az Origo beszámolt, az MSZP-s Mesterházy Attila körkérdéssel fordult minden minisztériumhoz, azt tudakolva, hogy hány tanácsadó dolgozik a tárcájuknál, kik ők, és mennyit keresnek.

Rogán azt válaszolta, hét politikai (fő)tanácsadó dolgozik náluk, de nem közölte, hogy kik ők, és mennyit keresnek. Azt írta, megmutatja Mesterházynak az adatokat, de ha a képviselő ezeket nyilvánosságra hozza, "az ebből adódó jogi és nem jogi természetű következmények" már őt terhelik.

159-en havi 100 millióért

Mesterházy Attila az Origónak azt mondta, miután

már eddig is kétszáznál több államtitkár és helyettes államtitkár dolgozik a kormányzatban,

egyáltalán nem mellékes, hogy a válaszok összesítéséből kiderült: további összesen 159 politikai (fő)tanácsadót fizetnek közpénzből.

Rogán Antal mégis nyilvánosságra hozta a tanácsadók fizetését, de a nevüket nem Fotó: Polyák Attila - Origo

A 159 ember havonta bruttó mintegy százmillió forintba kerül az adófizetőknek – számolta össze az ellenzéki politikus, aki a Rogán-tárca újabb közlésére most úgy reagált: örül, hogy a miniszter belátta, hogy nem titkolhatja el a közpénzből fizetett illetményeket, de ő ettől még kíváncsi mind a 159 névre is.