Nem vizsgálják a rendőrség röszkei akcióját

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Rendőrök könnygázt vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Nem tárgyalta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a röszkei határnál szeptember közepén migránsokkal szembeni rendőri fellépésről kivizsgálásáról szóló indítványt.
Vágólapra másolva!

Nem vette tárgysorozatbaz az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága szerdán azt az ellenzéki határozati javaslatot, amely a magyar rendőröknek a röszkei határnál migránsokkal szembeni fellépését vizsgálta volna.

Szeptember 16-án a rendőrök könnygázt is vízágyút is bevetettek a Röszkénél Forrás: MTI/Sóki Tamás

Firtl Mátyás, a bizottság kereszténydemokrata alelnöke az ülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: a Vadai Ágnes, a DK politikusa és képviselőtársai által benyújtott indítványt

egy igen és hat nem szavazattal elutasította a bizottság.

Vadai Ágnes, Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos és Varju László független képviselők "a röszkei határállomáson történt - nemzetközi közvéleményt is megbotránkoztató - rendőrségi attak körülményeiről és hatásáról szóló határozati javaslat" címen nyújtották be előterjesztésüket.

A képviselők több kérdés tisztázására tettek javaslatot, köztük arra, hogy "milyen körülmények között indultak meg a menekültek a két országot elválasztó határzáron lévő kapun", továbbá mi indokolta "az aránytalan rendőrségi fellépést" a migránsokkal szemben szeptember 16-án.