Kocsis Máté nem ment el élete legszórakoztatóbb perére

Kocsis Máté
Budapest, 2014. szeptember 21. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédet mond a megújult Kálvária tér és a Turay Ida Színház épületének avatásán 2014 szeptember 21-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Peren kívül egyezne meg Kocsis Máté, valamint a józsefvárosi önkormányzat jogi képviselője a Helsinki Bizottsággal. A jogvédő szervezet azért indított pert, mert álláspontjuk szerint a polgármester menekültekről szóló, augusztusi Facebook-posztja ellentétes az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel, ráadásul "megalázó és megszégyenítő" a menekültekre nézve. A feleknek fél évük van arra, hogy megfogalmazzák azt a bocsánatkérő szöveget, amelyet Kocsis Máté majd közzétesz. A polgármester nem ment el a tárgyalásra, pedig korábban azt mondta: ez lesz élete legszórakoztatóbb pere. 
Vágólapra másolva!

„A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen" – írta Facebook-posztjában még augusztusban Kocsis Máté.

A bejegyzésből per lett, a Helsinki Bizottság szerint ugyanis Kocsis Máté megsértette a menekültek emberi méltósághoz való jogát. Keresetükben annak megállapítását kérték, hogy a VIII. kerületi önkormányzat, valamint Kocsis Máté az idézett poszttal zaklatást követtek el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben.

Kocsis Máté korábban azt mondta, ez lesz "élete legszórakoztatóbb pere" Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Bocsánatkérésre is köteleznék az alpereseket, az elnézést kérő szöveget pedig az önkormányzat honlapján és Kocsis Máté Facebook-oldalán is közzétetetnék.

Kocsis Máté nem ment el

A józsefvárosi polgármester halaszthatatlan közfeladatokra hivatkozva nem ment el a csütörtöki bírósági tárgyalásra, amely mindössze húsz percig tartott. Az alperesek ügyvédjei ugyanis – egyebek mellett a költségek csökkentésére hivatkozva - peren kívüli megállapodást kezdeményeztek, amit a Helsinki Bizottság elfogadott.

A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a...

Szerző: dr. Kocsis Máté, 2015. augusztus 4.

A feleknek ennek megfelelően fél évük lesz arra, hogy közösen kialakítsák azt a szöveget, amelyet Kocsis Máté majd közzétesz.

Védelem: csak vélemény, ami igaz

A védelem alkotmánybírósági határozatokat idézve arra hivatkozott írásos védekezésében, hogy Kocsis Máté csak véleményt mondott, valamint a leírtak "megfelelnek a valóságnak". Álláspontjuk szerint

Kocsis Máté posztja nem konkrét népcsoportra vonatkozott, hanem a téren tartózkodókra,

így nem vonatkozik rá az egyenlő bánásmódról szóló törvény.

A Helsinki Bizottság felperesként azonban úgy látja, hogy a zaklatás vélemény útján is megvalósulhat.

Szerintük, ha magyarok lettek volna a II. János Pál pápa téren, akkor

nem általánosított volna a polgármester úgy, hogy a „magyarok ezt vagy azt csinálják".

Az alperes önkormányzat ügyvédei arra számítanak, hogy az önkormányzat jól jöhet ki a perből, mert nem biztos, hogy velük szemben megáll a Magyar Helsinki Bizottság keresete. Az ügyvédek szerint ugyanis az írás nem a kerület oldalán, hanem Kocsis Máté saját Facebookján jelent meg, azaz a polgármester saját írása volt, nem pedig az önkormányzaté.

Menekültek várakoznak a II. János Pál pápa téren Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kocsis Máténak egyébként két héten belül ez a második pere, korábban Ungár Klárával állt a bíróság előtt, amiért a liberális politikus melegnek nevezte őt.