A Századvég szerint a magyarok nem akarnak kvótát

migráns menekült horvát szerb határ

fele se szív
Vágólapra másolva!
A magyarok többsége nem ért egyet azzal, hogy kötelező kvóták alapján osszák el az Európai Unió tagállamaiba érkezett bevándorlókat - közölte közvélemény-kutatásának eredményét pénteken a Századvég Alapítvány.
Vágólapra másolva!

A november 2. és 5. között, ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív felmérésben 65 százalék nem értett egyet az elképzeléssel, az ellentábor harminc százalékos volt, míg minden huszadik megkérdezett nem tudott dönteni e kérdésben. Ugyanakkor a felnőttek 75 százaléka egyetért az illegális határátlépések megakadályozására épített kerítéses határzárral, 23 százalék ellenzi azt, két százalék pedig nem tudta megítélni a kérdést.

Téves értelmezések

A Századvég a közleményben azt is írta, hogy az elmúlt napokban "szakmailag téves és félrevezető értelmezések jelentek meg" a hazai nyilvánosságban az Európai Parlament Eurobarometer című, 28 tagállamban készített közvélemény-kutatásáról a kötelező bevándorlási kvótákkal kapcsolatban. Megjegyezték, a szeptemberi uniós felmérésből - a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben - az derül ki, hogy a teljes felnőtt magyar lakosság csupán 47 százaléka támogatná a kötelező kvóták ötletét, és azt is kizárólag a háborús menekültek esetében.

Migránsok a horvát-szerb határon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nincs elkülönítés

Kiemelték: a szeptember második felében, a 28 uniós tagállam összesen 28 tagállamában, összesen 28 ezer 150 polgárának megkérdezésével készített felmérés adatfelvételénél a kötelező kvóták ötletét kizárólag a menekültek vonatkozásában elemzik, nem a bevándorlók egésze tekintetében. Mivel a háborús övezetből menekültek jelenleg nincsenek szabályos jogi eljárással elkülönítve a más célból érkező bevándorlóktól, így ezek különválasztása tulajdonképpen fogalmi szűkítés - jegyzik meg, utalva arra, hogy a visegrádi országok körében hasonlóan 50 százalék alatti a kötelező kvóták elfogadása (a menekültek esetében): Szlovákiában 16, Csehországban 18, Lengyelországban 40 százalék.

A magyarok harmada támogatja

Hozzátették: az elmúlt hónapokban más hazai kutatóintézetek is a brüsszeli kvóták többségi elutasítását mérték. Kitértek arra is: az Eurobarometer adatfelvételével körülbelül egy időben készült a hazai Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása (2015. szeptember), amely már az összes bevándorló esetében vizsgálta a kötelező kvóták támogatását. A kutatás szerint a magyar felnőtt lakosság 28 százaléka támogatja a brüsszeli koncepciót.