Jogi döbbenet a fagyállós gazda ügyében

Vágólapra másolva!
Súlyosabb büntetést kapott a vácszentlászlói borosgazda, mint amilyet az ügyészség arányosnak tart. A Pest Megyei Főügyészség ezért ritka lépésre szánta el magát: a vádlott érdekében fellebbeznek. 
Vágólapra másolva!

A vádlott érdekében nyújtott be fellebbezést a Pest Megyei Főügyészség a vácszentlászlói borosgazda ügyében. Gyugyi Csilla, a főügyészség szóvivője az Origónak azt mondta, hogy a férfit a eredetileg életveszélyt okozó testi sértéssel vádolták, amit a tárgyaláson halált okozó testi sértésre módosítottak.

A törvényszék a férfit ennek ellenére több emberen elkövetett emberölés kísérlete, valamint több ember életét veszélyeztetve elkövetett

emberölés miatt mondta ki bűnösnek,

és első fokon hét év börtönre ítélte.

Az ügyészség szerint azonban a férfi még „eshetőlegesen” sem akart embert ölni. Ezért történt az, ami, ha nem is példátlan, de ritka eset: a vádlott érdekében nyújtottak be fellebbezést. Azt szeretnék, ha a bíróság megváltoztatná a bűncselekmény minősítését, mondta Gyugyi Csilla.

A vád szerint 2013 októberének első felében ismeretlenek különböző tárgyakat loptak el az akkor 37 éves vácszentlászlói férfi udvaráról.

A később meghalt férfi is többször bemászott a kertbe,

hogy a pincéből meggybort vigyen el. A tulajdonos észrevette, hogy dézsmálják a borát, ezért elhatározta: megleckézteti a tolvajt.

A férfi 2013. október 24-én a benzinkúton öt liter fagyállót vásárolt, amelyből egy-két litert a meggyboros hordóba töltött. A tolvaj október 25-én

ismét lopott a borból,

és ismerőseinek is adott belőle. A fagyállótól ketten enyhe etilén-glikol-mérgezést kaptak. A bort ellopó fiatalember viszont – akiről kiderült, hogy a meggybor után dizájnerdrogot is fogyasztott – súlyos mérgezéssel került kórházba, és pár nap múlva heveny veseelégtelenségben meghalt.