A Fidesz és a Jobbik bíróságra küldte a kormányt

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, ülésterem
Vágólapra másolva!
Az országgyűlés megszavazta azt a törvényt, ami kötelezi a kormányt arra, hogy az Európai Unió Bíróságán támadja meg a menekültkvótákat.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés november 17-én, kedden törvényben kötelezte a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a bevándorlók kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik megszavazta

A Magyarország és Európa védelmében a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről című, Fidesz-KDNP-s törvényjavaslatot 154 igen szavazattal, 41 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett - házszabálytól eltéréssel - fogadták el a képviselők.

Igennel a kormánypárti és jobbikos képviselők mellett a független Kónya Péter voksolt, elutasították az előterjesztést az MSZP és az LMP képviselői, a hétfőn még távolmaradásukat ígérő DK-s képviselők, továbbá az Együtt, a PM, valamint a Liberálisok frakcióhoz nem tartozó képviselői. A független Kész Zoltán tartózkodott.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik megszavazta a törvényt Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Bíróságra kell vinni az ügyet

A törvényben az országgyűlés megállapítja: az Európai Unió Tanácsa a nemzetközi védelmet kérők kötelező kvótákon alapuló elosztásáról szóló határozatát úgy fogadta el, hogy figyelmen kívül hagyta a szubszidiaritás elvét, és

a nemzeti parlamenteknek nem biztosították véleményük kifejtésének lehetőségét.

Az országgyűlés szerint ezért bírósági úton fel kell lépni a szeptember 22-én elfogadott európai tanácsi határozat ellen, amelynek értelmében 2017 szeptemberéig 120 ezer nemzetközi védelmet kérő embert helyeznének át Olaszországból és Görögországból a többi tagállamba. A határozatra egyébként Magyarország, Szlovákia, Csehország és Románia már az elfogadáskor nemmel szavazott, Finnország pedig tartózkodott.