Kövér László kitiltotta az RTL Klubot a Parlamentből

rtl hiradó levél kitíltás nagyítható
Vágólapra másolva!
Kitiltották az Országgyűlés épületéből az RTL Klubot, amiért a csatorna stábja megszegte a sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat csütörtökön. Addig nem tudósíthatnak a Parlamentből, amíg a csatorna nem garantálja, hogy nem lesz több szabálysértés. Az Origo megkeresésére reagáltak a pártok is.
Vágólapra másolva!

"Mivel a stábjuk többedszerre szándékosan hagyta figyelmen kívül a vonatkozó szabályokat, Kövér László házelnök mindaddig nem kívánja lehetővé tenni az RTL Klub újságíróinak, hogy személyesen tudósítsanak az Országgyűlés munkájáról,

– írta az Országgyűlés sajtófőnöke az RTL Klubnak írt levelében.

Mint ahogy arról az Origo beszámolt, Havasi Bertalan csütörtökön nem engedte be az RTL Klub stábját az Orbán Viktor kormányfő és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár által tartott közös sajtónyilatkozatra. Sőt, a újságírókat végül a parlamenti őrség egyik alezredese vezettette ki az épületből.

Orbán Viktor és Havasi Bertalan Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A stáb forgó kamerával ment volna be a Parlament egyik termébe, ahol a két politikus nyilatkozott, ám Havasi Bertalan, a kormányfő sajtósa ezt megakadályozta. Arra hivatkozott, hogy

ez nem egy sajtótájékoztató, hanem egy "sajtónyilatkozat",

és nem publikus.

A tévésekkel azt is közölte, hogy a belépőjük csak a plenáris ülésre vonatkozott, ezért távozzanak.

Az esetről a csatorna így számolt be.

Az RTL Klub stábja ezt követően elhagyta a terem előtti részt. Az Origo tudósítójának egyébként szintén azt mondta az ajtót elálló őr, hogy nem sajtónyilvános az esemény, pedig az M1 élőben közvetítette.

Ezt a levelet kapta az RTL Forrás: RTL Klub

Havasi Bertalan az incidens után azt mondta az Origónak, hogy eljárást kezdeményezett az ügyben, a levél tehát ennek az eredménye. Az Országgyűlés sajtófőnöke által írt levél arra nem tért ki, hogy hogyan tudna garanciát vállalni az RTL Klub.

KDNP: Nincs kivétel

A Fidesz frakciója nem kívánta kommentálni a kitiltást. A KDNP frakciója azt közölte az Origóval, hogy „amennyiben akárki megsérti a vonatkozó és érvényben lévő szabályozásokat, számolnia kell a következményekkel. Ez alól nem képezhet kivételt egyetlen médium vagy újságíró sem.”

MSZP: Az RTL Klub Házon kívül, ez nem a XXI. század!

Az RTL Klub kitiltása az Országgyűlésből a múlt századi elnyomó rendszerek módszereit idézi – állítja az MSZP. A párt szerint a Fidesz szándéka nyilvánvaló: "Amelyik médiát nem tudják megvásárolni, megfélemlíteni vagy ellehetetleníteni, azt karhatalmi módszerekkel próbálják megakadályozni, hogy az emberekkel közölhessék az igazságot."

A DK totális diktatúráról beszél

Az RTL Klub stábjának kitiltása a totális diktatúrához vezető újabb lépés – reagált az Origónak Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője. Hozzátette: a már megroggyant sajtószabadságot az orbáni hatalom lábbal tiporja, és mindez azt jelzi, hogy lassan senki sem lehet biztonságban, aki egy rossz szót is le mer írni erről a kormányról.

Az Együtt levelet is írt Kövér Lászlónak

Az RTL Klub esete a sajtószabadság korlátozása, a kellemetlen kérdésekre is válaszolni kell, jelentette ki Szigetvári Viktor az Együtt elnöke. Azt is elmondta, hogy párttársa Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő levelet is írt Kövér László házelnöknek, amelyben magyarázatot várnak az eseményekre, valamint azt követelik, hogy szüntessék meg az RTL Klub kitiltását.

A Jobbik szabad újságírókat akar

"A Fidesz átláthatóságról és sajtószabadságról vallott elveibe tökéletesen illeszkedik az a tegnapi döntés, amelynek értelmében kitiltotta a legnagyobb magyarországi kereskedelmi televízió munkatársait az Országházból" - közölte a Jobbik. A Jpárt szerint a törvényhozói munka átláthatósága, valamint a választópolgárok és a képviselők közötti távolság szűkítése közérdek, ezért kiemelten fontos, hogy az újságírók a lehető legnagyobb szabadság birtokában végezhessék munkájukat.

LMP: Kövér nem a Kossuth tér 1-3. házmestere!

Schiffer András felszólította Kövér László házelnököt, hogy vonja vissza az RTL Klub kitiltásáról szóló döntését. Az LMP szerint még abban az esetben is elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés elnöke aránytalanul korlátozza a sajtó működését, ha egy stáb tagja vagy tagjai megsértették a sajtótudósítás rendjéről szóló szabályokat. Ebben az esetben az adott személyre vonatkozhat kitiltás, de egy teljes csatornára nem. Amennyiben a kitiltás nem kerül visszavonásra az LMP büntetőfeljelentést, illetve a médiahatóságnál bejelentést tesz.