Giró-Szász tanácsai havi 997 ezret érnek Orbánnak

Lázár János sajtótájékoztató 2015.04.09 Giró-Szász András
Vágólapra másolva!
Belpolitikai események "értelmezésének és elemzésének körében" nyújt szaktanácsadást Orbán Viktor kormányfőnek havi bruttó 997 ezer forintért főtanácsadóként Giró-Szász András, a Miniszterelnökség volt államtitkára - tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

A többi miniszterelnöki megbízotthoz hasonlóan havi bruttó 997 ezer forint az illetménye Giró-Szász András volt államtitkárnak, aki november 4-től belpolitikai főtanácsadóként segíti Orbán Viktor munkáját - árulta el a Kormányzati Tájékoztatási Központ az Origo kérdésére.

Havi szűk egymillió forint

Az október végén a Rogán Antal vezetésével létrejövő új minisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda megalakulásával kapcsolatos hatásköri változások okán államtitkári posztjáról lemondott Giró-Szász András havi keresete tehát bruttó szűk egymillió forint.

Giró-Szász András illetménye főtanácsadóként csaknem bruttó egymillió forint Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ha máshonnan nem, ebből a cikkből

most már tudhatja a főtanácsadó, hogy mennyit keres, mivel eddig erről - állítása szerint - fogalma sem volt.

A volt államtitkár a minap az Origónak még úgy nyilatkozott, hogy ez a kérdés egyáltalán nem is foglalkoztatja.

Még mindig nagyon gazdag

Fizetésétől függetlenül Giró-Szász jelentősnek mondható vagyonnal rendelkezik. Mint arról az Origo is beszámolt, az államtitkári posztról való lemondásával együtt elkészített záró vagyonnyilatkozata szerint az idén január 27-én leadott összegzéséhez képest félretett pénze 91 millió forinttal nőtt.

A gyarapodás oka, hogy Giró-Szász eladta 20 százalékos tulajdonrészét a Safe Port Projekt Kft.-ben - ismeretlen összegért.

Egykori sógorával közös vállalkozása az V. kerületi Dorottya utcába található ingatlanban kezdett bele egy szálloda építésébe.

A hvg.hu azt is tudni véli, hogy ki vette meg Giró-Szász részét. A portál szerint Giró-Szász először szeptemberben próbált túladni 600 ezer forint névértékű részén, a vevő az üzlettárs - és volt sógor - Serfőző Péter lett volna, de az ügylet meghiúsult, és végül György Gábor vállalkozó vette azt meg.

Ház, lakás, hajó, kocsi

Giró-Szásznak megvan viszont most is a 2011-ben vásárolt palóznaki, 1200 négyzetméteres telken álló 200 négyzetméteres háza, mint a főváros IX. kerületében általa felerészben tulajdonolt 42 négyzetméteres társasházi lakás. A volt államtitkár továbbra is bérel egy 120 négyzetméteres lakást a XII. kerületben és egy 2014-es Range Rovert, valamint megvan a 2014-ben vásárolt kishajója is.

Az október végi állapotot tükröző vagyonnyilatkozata szerint

takarékbetétben 170 millió forintot, befektetési jegyben további 70 milliót, készpénzben pedig 40 millió forintot tart a volt államtitkár.

Ezzel együtt sem fizette viszont vissza 50 millió forintos családi kölcsönét. Neki viszont sikerült az év elejei 780 milliós kintlevőségét 700 millióra csökkenteni - ennyivel még mindig tartoznak neki.