Egyre nagyobb a készültség a Tiszán

A Tisza ukrajnai szakaszának hegyvidéki területein településeket, utakat öntött el a víz. Kárpátalja, árvíz, víz, Ukrajna,
A Tisza ukrajnai szakaszának hegyvidéki területein településeket, utakat öntött el a víz. 2015.11.21.
Vágólapra másolva!
Ma valószínűleg Tivadarnál is másodfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni a Tisza magas vízállása miatt. Tiszabecsnél tegnap este óta van érvényben másodfokú készültség. Eső viszont kevesebb lesz, a vízügyesek így abban bíznak, hogy harmadfokú készültséget sehol sem kell majd elrendelni.
Vágólapra másolva!

Tovább árad a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes szakaszain, Tivadarnál hétfő reggel például 550 centiméteres vízállást mértek a Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei. Ezen a szakaszon azután kell elrendelni a másodfokú árvízvédelmi készültséget, ha a folyó szintje eléri a 600 centimétert.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint hétfőn Tivadarnál

akár 640 centiméter is lehet

a Tisza vízszintje. Vásárosnaménynél, Záhonynál, Dombrádnál és Tiszabercelnél viszont várhatóan csak elsőfokú készültséget elrendelni - olvasható az előrejelzésben.

Tiszabecsnél tegnap este 454 centiméterrel tetőzött a Tisza, hétfőn reggel hatkor viszont már csak 425 centiméter volt itt a folyó vízszintje.

Tiszabecsnél tehát már apad.

A másodfokú készültséget viszont csak akkor lehet majd megszüntetni, ha 400 centiméter alá süllyed a folyó vízszintje.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összesen 87 km-en tart fenn másodfokú készültséget a Tisza védvonalai mentén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén további hét milliméternyi csapadék várható. Ez annyira kevés, hogy már nem növeli a folyó vízszintjét, tehát a szakemberek előrejelzése szerint folytatódni fog az árhullám levonulása.

Az áradó Tiszában viszont

még mindig sok a szemét,

ami Ukrajnából érkezik - derül ki az Országos Vízügyi Szolgálat közleményéből.

Hétvégén a Tisza ukrajnai szakaszának hegyvidéki területein településeket, utakat öntött el a víz. Rahón gyerekek kerültek veszélybe. A szemét is így került a folyóba. Magyarország százezer homokzsákot küldött Kárpátaljára, így segítve az árvízi védekezést.

A Szamos, a Túr és a Kraszna is kismértékben árad, de ezeken a folyókon csak kisebb vízszintemelkedés várható.