Nem titok, mégse nyilvános a 21 századvéges titoktudó neve

államtitok, titkosított kormányhatározat
Vágólapra másolva!
Megtagadta a Belügyminisztérium a válaszadást a Liberális pártnak, így továbbra sem tudni, ki az a 21 századvéges ember, aki államtitkokba is betekinthet. A nevek ugyan nem titkosak, de a tárca szerint mégsem nyilvánosak, mert személyes adatok. Érdekes, hogy az adatszolgáltatás visszafelé működik: amikor konkrét névre kérdeznek, a minisztérium válaszol.
Vágólapra másolva!

Mivel személyes adat, ezért nem nyilvános, hogy név szerint ki az a 21 ember, aki a Századvég csoportnál biztonsági minősítésen esett át, és ezzel államtitkokba is betekintési lehetőséget kapott. Ez a Belügyminisztérium válaszából derül ki, amit a tárca a Liberálisok közérdekű adatigénylésére küldött.

Huszonegy századvéges munkatárs akár államtitkokat is megismerhet Forrás: Origo

Az ellenzéki párt azután kérdezett rá a listára, hogy korábban kiderült: az alapítvány munkatársai évek óta hozzájuthatnak Szigorúan titkos! minősítésű kormányzati információkhoz.

Személyes adat nem adható ki

A nevek azért nem adhatók ki közérdekű adatigénylésre, mert a személyes adatokat a Nemzeti Biztonsági Felügyelet az engedélyek kiadásához használta, és a felügyelet az általa kezelt adatokat csak szűk körben meghatározott feltételek mellett adhatja át más szerveknek.

Elutasította az ellenzéki párt közérdekű adatigénylését a Belügyminisztérium Forrás: Origo

A kért adatok tehát nem közérdekű adatok és nem is közérdekből nyilvános adatok - zárul a tárca válasza, amelyből egyébként az is kiderül, hogy

az adatok kiadását megtagadó válasz ellen az ellenzéki párt pert indíthat a bíróságon,

vagy bejelentést tehet az adatvédelmi hatóságnál.

A bizottságban már elmondták

A nevek titkolása azért furcsa, mert amikor ez téma volt nemrég az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén, akkor

az illetékesek néhány nevet elmondtak a jelenlévőknek.

Ráadásul a az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai hangsúlyozták, hogy a nevek nem titkosak.

G. Fodor Gábor, A Századvég alapítvány stratégiai igazgatója Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ülésen résztvevő LMP-s Szél Bernadett ezért is árulhatta el a sajtónak, hogy a 21 személy között ott vannak a Századvég tulajdonosai és vezetői. Ez alapján tehát az alapítvány háromfős kuratóriumának tagjai - Lánczi András, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és G. Fodor Gábor - valamint Barthel-Rúzsa Zsolt, Orbán Balázs és Lánczi Tamás is a 21 név között lehet.

Fordítva kiadják az információt

Érdekes ellentmondás az ügyben, hogy amikor a Belügyminisztériumtól fordítva, a nevekre rákérdezve érdeklődnek a századvéges titoktudókról, akkor gond nélkül kiadják az információt: megerősítik, vagy cáfolják a konkrét személyek érintettségét.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke korábban konkrét nevekre kérdezett rá Forrás: MTI/Marjai János

Így volt ez akkor is, amikor a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor néhány hete rákérdezett a Habony Árpád titkos kormányzati tanácsadóval Londonban közös céget alapított kampányguru Arthur Finkelsteinre és G. Fodor Gáborra. A válaszból kiderült, hogy előbbinek nincs, utóbbinak van jogosítványa arra, hogy hozzáférjen titkos minősítésű kormányzati információkhoz.

Heim bejutott egy szolgálathoz

Friss fejlemény az ügyben, hogy választ kapott eközben Fodor Gábor az illetékes miniszterekről arra az írásbeli kérdésére, hogy a Századvéggel bármelyik titkosszolgálatnak volt-e, van-e szerződéses kapcsolata, illetve a századvégesek rendelkeznek-e a szolgálatokhoz belépővel, és részt vettek-e bármilyen tanácskozáson, értekezleten.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal épülete Budapesten - ide nem jutotta be egy századvéges sem Forrás: MTI/Róka László

Mindhárom kérdésre nemleges választ adott az Információs Hivatal nevében Lázár János, az Alkotmányvédelmi Hivatal nevében Pintér Sándor, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat nevében Simicskó István.

Heim Péter közgazdász, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke Fotó: Origo

Szerződéses kapcsolatra és belépőre nincs adat a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat esetében sem, ám ide 2012. januárjában Heim Péter egyszer bement, hogy a "Gazdasági kapcsolatok Kínával" témakörben tájékoztató előadást tartson. Heim Péter a Századvég-csoporthoz tartozó Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke.