Bezárná az illegális muszlim imahelyeket az olasz kormány

2015.11.27. 23:17

Az olasz kormány azt tervezi, hogy bezáratja az illegálisan működő muszlim imahelyeket a terrorizmus elleni intézkedések keretén belül - közölte pénteken Angelino Alfano olasz belügyminiszter.

"Olaszországban négy mecset és több mint 800 muszlim imahely van. Be fogjuk záratni az illegális és engedély nélküli imahelyeket, nem azért, hogy megakadályozzuk a vallásgyakorlást, hanem hogy ez rendezett hátterű helyeken történhessen" - fogalmazott a belügyminiszter a dél-olaszországi Lecce városában egy rendezvényen, amelyen a terrorizmusról és "a garázsok iszlámjáról", más szóval a titkos, bejelentetlen muszlim imahelyek társadalmi hatásáról volt szó.

 Az ilyen illegális imahelyek egy része szándékosan azért nem folyamodik hivatalos engedélyért, mert titokban akar működni. Egy másik részük esetében azonban a szükség szüli az illegalitást, mivel az engedélyeztetés általában nem problémamentes, gyakran a helyi hatóságok ellenkezése miatt.

Angelino Alfano a leccei rendezvényen a terrorizmus veszélyéről szólva azt is elmondta, hogy a világon nincs kockázatmentes hely, "ahogy azt a 2001 óta eltelt időszak drámai kronológiája is bizonyítja". Csak a megelőzés jelenthet megoldást, és "eddig a hírszerzési munkánk és a megelőzés működött" - mondta az olasz belügyminiszter.

Muszlim közösség StuttgartbanForrás: AFP/Sebastian Kahnert

 

Olaszországot és különösképpen Rómát - mint a katolikus egyház központját - gyakran fenyegeti terrortámadással propagandaanyagaiban az Iszlám Állam közel-keleti dzsihádista szervezet, amely a november 13-i, 130 halálos áldozatot szedő párizsi merényleteket is magára vállalta. A közelmúltban az Egyesült Államok is arra figyelmeztette Rómát, hogy szélsőségesek támadásokra készülhetnek olasz területen.