Óriási erődemonstrációra készülnek Orbánék

Szombathely, Orbán Viktor
Szombathely, 2015. november 17. Orbán Viktor miniszterelnök (k) helyiekkel beszélget miután a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Puskás Tivadar polgármesterrel (j) Szombathelyen 2015. november 17-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A Fidesz decemberi kongresszusán mutatják majd be Orbán Viktor többnyelvű, a menekültválságról szóló kampányvideóját – tudta meg az Origo. A nagyobbik kormánypárt azzal is meglepőt húz, hogy nem a Millenárison tartja majd a rendezvényét.
Vágólapra másolva!

A korábbi hagyományokkal szemben nem a Millenárison tartják a Fidesz december 13-i kongresszusát – értesült az Origo. Portálunk úgy tudja, hogy

a kőbányai BNV területén gyűlnek majd össze a kormánypárt küldöttei,

hogy megválasszák az új elnökség tagjait, valamint a pártelnököt. Az új helyszín választása mögött az is áll, hogy a budai helyszínnel szemben a vásártéren jóval több embert tudnak fogadni.

Nem a Millenárison lesz a Fidesz-kongresszus Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pártvezetés célja, hogy a küldöttek mellett minél több vendég jelen legyen a rendezvényen, ezzel is demonstrálva a Fidesz erejét. A kongresszuson természetesen a menekültkérdés lesz az első számú téma. A pártban azt szeretnék, hogy a kötelező betelepítési kvóta elleni aláírók száma a kongresszus idejére bőven egymillió fölött lenne. Erre egyébként jó esélyük van, mivel jelenleg már nagyjából 850-900 ezer körüli aláírást gyűjtöttek össze.

Idegen nyelvű videó

Várhatóan a kongresszuson mutatják be azt a videofilmet is, amiben Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök a bevándorlás és a terrorizmus veszélyeiről beszél. Ez az anyag a kormányfő elmúlt egy évben elhangzott beszédeinek a vágott változata lesz.

Nagy újdonsága az anyagnak, hogy

nemcsak magyarul, hanem angolul és németül is elhangzanak majd a fő üzenetek.

Ennek célja, hogy Orbán a nyugat-európai közvéleményben is megjelenjen. A videót a hazai televíziókban is vetíteni fogják, míg külföldön közösségi oldalak segítségével terjesztenék.

Orbán Viktor új kampányfilmjét is bemutatják Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök kilépését a nemzetközi szintérre már az is jelezte, hogy szeptember 24-től angolul is elérhetővé tette minden bejegyzését a Facebookon, ez a szakértők szerint tudatos stratégia. A kormányfő így a média megkerülésével, közvetlenül tudja eljuttatni mondanivalóját a külföldi szavazókhoz vagy éppen a döntéshozókhoz.

Halasztás

Mint arról az Origo is beszámolt, Orbán Viktor a november 13-i párizsi terrortámadások miatti gyásznappal indokolta, hogy elhalasztották a Fidesz november 15-re tervezett tisztújító kongresszusát. A pártelnök azt is mondta, hogy egy pártkongresszus mindig ünnep, és ebben a helyzetben nem lehetséges ünnepelni. Az egész napos rendezvényt a Millenáris parkban tartották volna.

Pokorni Zoltán biztosan távozik a Fidesz elnökségéből Fotó: Bielik István - Origo

Megújulás

A decemberi tisztújító kongresszus abból a szempontból is különleges lesz, hogy várhatóan a négy alelnöki pozíció közül háromra új személyt választanak. Nem lesz alelnök Kósa Lajos, Lázár János és Pokorni Zoltán. A helyükre Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd kerülhet.

Pelczné Gáll Ildikó biztosan a helyén marad.

A Fidesz legutóbb 2013. szeptember 28-án tartott tisztújító kongresszust. Akkor a júniusi dunai áradás miatt kellett halasztani. A kongresszuson választották pártelnökké Orbán Viktort, aki 2003 óta a Fidesz elnöke, korábban pedig 1993 és 2000 között is ő állt a párt élén. A küldöttek akkor Kósa Lajost, Lázár Jánost, Pelczné Gáll Ildikót és Pokorni Zoltánt választották alelnöknek.